Brussels Museum van de Molen en de Voeding

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding bevindt zich in de voormalige molen van Evere en herbergt vandaag een permanente collectie over de geschiedenis van de maalderij en de voeding.

Naast het openstellen van dit historisch pand voor het publiek, werkt het team ook elk jaar een tijdelijke tentoonstelling uit over een thema in relatie tot voeding.

Tot 31 augustus 2023: 'Food and the City. De stad voeden, vroeger en nu'.
  • MIVB: Tram 7 (Paul Brien), bus 45 (Hoedemaekers) - Tram 55 (Chaumontel), bus 64-65 (Onze-Lieve-Vrouw ) - 66 (Kurth) • De Lijn: bus 270, 271, 272, 471 (halte Van de Velde) • NMBS: Station Evere.
  • 55 Tilleul / Linde
  • Uurrooster

    06/03/2020 - 31/08/2023: * maandag en zondag: gesloten * dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: van 10:00 tot 12:30 en van 13:30 tot 17:00 * zaterdag: van 13:00 tot 17:30

  • Prijs

    Normal: 4,00 € - Enfants: 0,00 € - Jeunes: 2,00 € - Seniors: 2,00 € - Demandeurs d'emploi: 2,00 € - Article 27: 1,25 €

Meer dan 7,5 miljard mensen op aarde hebben dagelijks behoefte aan voeding. Sinds 2006 leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in steden, terwijl het aantal producenten blijft dalen. Maar hoe gaan we steden voorzien van voedsel als ze steeds groter worden en steeds minder mensen voedsel produceren ? ‘Food and the City’ schetst een beeld van de historische evolutie van de voedselvoorziening van steden en werpt een blik op de hedendaagse uitdagingen om een stad te voeden.

Initiatieles yoga (van 12 tot 112 jaar) om gezonde voeding te leren combineren met regelmatige lichaamsbeweging. Bij mooi weer worden de yogalessen in het parkje van de molen gegeven. Een yogatapijt en een comfortabele outfit voorzien

Histoire et anthropologie des gourmandises de fin d'année, d'Halloween à l'Epiphanie Cougnou, buche, crêpes, spéculoos, massepain, pannelets, vin bourru, gâteaux de Toussaint… Quelles sont nos gourmandises traditionnelles des fêtes de l’automne et de l’hiver ? Toutes s’enracinent dans le calendrier agricole qui rythmait la vie de nos aïeux. Toutes ont un sens symbolique et des valeurs millénaires. Les Egyptiens de l’Antiquité dégustaient déjà de l’oie farcie le 25 décembre pour fêter la bénédiction des eaux du Nil, et la « dinde de Noël » est une tradition américaine adoptée en Europe dans les années ’20 du XXe siècle. Saint Denis – lointain descendant de Dionysos -, est encore fêté le 9 octobre, en pleine période des dernières vendanges. Nous vous convions à une exploration culturelle, gourmette et anthropologique des gourmandises de nos fêtes traditionnelles, des fêtes des récoltes à la Chandeleur, à travers les mythes, les recettes, les contes, les textes, les oeuvres d’art qui témoignent de leur présence millénaire dans nos repères festifs. Sur inscription.