Musée L Universitair Museum

Stil, een museum ? Niet in Louvain-la-Neuve, waar in het Musée L de kunstwerken dialogeren : een Boeddha naast een middeleeuwse Christus, klassieke schriften tegenover rekenmachines...

Het museum van de UCL selecteert uit zijn inventaris van 32.000 werken ongeziene combinaties om de wereld en onze menselijke natuur te belichten.

De bezoeker krijgt kunst te zien, maar niet uitsluitend. Ook stukken uit de wetenschappelijke collecties van de UCL krijgen een glansrol.

De 2.600 m² grote expositieruimte toont zowel specimen uit de natuurlijke historie, archeologische en etnografische voorwerpen als wetenschappelijke uitvindingen in een gebouw dat symbool staat voor de Belgische moderne architectuur. Het mag duidelijk zijn dat het Musée L geen gewoon museum is. Het is een plek waar uitwisseling en beleving, emotie en ontdekking hand in hand gaan.

Een levend museum...
Permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Drie Labo's om de technieken van de gravure, van het beeldhouwwerk en van de kleuren te testen. Klein kabinet voor natuurgeschiedenis. Rondleidingen, creatieve workshops, zomerateliers... Afterworks, conferenties, concerten, avondopeningen...
Familiedagen, verjaardagsfeestjes... Ontspanning en comfortzones.
  • Station Louvain-la-Neuve (université) • Parkeerplaats: Voie Minckelers/Redimé (gratis).
Reserveer rechtstreeks

Het thema van de tentoonstelling Staged Bodies is de enscenering van het lichaam in de postmoderne fotografie. Te zien in het Musée L in Louvain-la-Neuve, van 16 oktober 2020 tot 24 januari 2021.

Aan het einde van de vorige eeuw ontstonden 3 belangrijke trends in de fotografie:

  • de verschuiving van modernisme naar postmodernisme, gekoppeld aan discoursen over gender, identiteit en feministische theorieën...
  • de ontwikkeling van lichaamskunst en performance
  • de overgang van straatfotografie naar geënsceneerde fotografie.

In die tijd werd de behandeling van het lichaam radicaal getransformeerd: het natuurlijke en permanente lichaam werd getransformeerd in een ideologisch bepaald en herbouwbaar lichaam.

Geënsceneerde fotografie

In fotografische termen komt dit overeen met het opgeven van een documentaire benadering ten gunste van "geënsceneerde fotografie", een geënsceneerde fotografie die, in plaats van te claimen de werkelijkheid te reproduceren, deze theatraliseert.

Een tentoonstelling om de vele manieren te ontdekken waarop het lichaam sinds 1970 in de kunstfotografie is geënsceneerd!

À Louvain-la-Neuve, l'expo "Formes du salut" vous emmène dans les coulisses de la restauration d’œuvres. De février à mai 2022.

Cette nouvelle exposition du Musée L présente le travail de conservation/restauration mené par l'Institut Royal du patrimoine artistique (IRPA). Il s'est notamment chargé de la restauration des peintures et sculptures de l’abbaye de Val-Duchesse

Thèmes abordés :

  • Quelles modifications ces œuvres ont-elles connu au fil des siècles ?
  • Quels sont les impacts de ces modifications ?
  • Quelle est la place de l’art religieux ancien au sein des musées contemporains ? 

Curieux de découvrir le travail de restauration d’œuvres, rendez-vous au Musée L !