Museum van de Fotografie

 • erkende toeristische attractie
 • Autoparking
 • Busparking
  3 plaatsen
 • Maestro
Reviews
4,4/5 (807 Google reviews)
Sinds de uitbreiding van het neogotische karmelietenklooster, is het Museum van de Fotografie het meest omvangrijke en één van de belangrijkste fotografiemusea in Europa.

De permanente verzamelingen en de tijdelijke tentoonstellingen tonen het avontuur van de fotografie, vanaf de uitvinding tot de hedendaagse creativiteit. Ontdek de magie van de techniek, de verscheidenheid aan functies, de originaliteit van esthetica in het didactische gedeelte.

Er worden educatieve activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd. Het museum heeft bovendien een bibliotheek, een boetiek en het Museumcafé met uitzicht op een park.
 • GPS: place des Essarts. E42 (Bergen of Namen), R3, afrit 5 • A54 (Brussel), R9, afrit Villette, rechtdoor 3 km.
  • Met de trein: Charleroi-Sud, bus 70, 71, 170.
Reserveer rechtstreeks

Het Fotografiemuseum van Charleroi organiseert de tentoonstelling Le Grand Atelier, gewijd aan de Amerikaanse kunstenaar Joel-Peter Witkin. Misleidend, provocerend...

Wie is Joel-Peter Witkin?

Deze fotograaf en beeldend kunstenaar werd in 1939 geboren in Brooklyn en staat bekend om zijn controversiële beelden die het morbide, het erotische en het religieuze op de voorgrond stellen.

Zijn werk onderscheidt zich door zijn originele onderwerpen, de mythes die hij recreëert, de vele verwijzingen naar en ontleningen aan de belangrijkste werken uit de kunstgeschiedenis, van de oudheid tot nu.

Wat kun je zien op de expo?

De tentoonstelling Le grand Atelier de Joel-Peter Witkin omvat een selectie van een honderdtal foto's en een aantal tekeningen. 

Je ondervindt misschien fascinatie, afkeer of zelfs voyeurisme als je deze foto's ziet die wel een "monsterlijke parade" lijken.

Sterke beelden die je niet onberoerd laten!

Het Fotografiemuseum van Charleroi organiseert de tentoonstelling Welcome to camp America, gewijd aan Debi Cornwall. Een andere blik op Guantanamo. 

Tussen maart 2014 en januari 2015 mocht de Amerikaanse fotografe Debi Cornwall naar Guantamo of Gitmo zoals de bezetters het noemen, om er een fotoreportage te maken.

Daarvoor moest ze veel regels respecteren: ze mocht het gezicht van de soldaten niet fotograferen en moest elke dag haar foto's laten goedkeuren...

Een verbazend resultaat

De fotografe heeft haar foto's onderverdeeld in 3 series:

 • Gitmo at home, Gitmo at play: de gevangeniswereld en de levensomstandigheden van de gedetineerden vs. vrijetijdscentra voor het militaire personeel van het type "club Med"
 • Gitmo on sale: souvenirs die je kan kopen in de winkel van de basis, zoals een figuurtje van Fidel Castro dat zijn hoofd heen en weer wiegt
 • Beyond Gitmo: rugfoto's van voormalige gedetineerden die verdacht waren van terrorisme en vrijgelaten zijn of verplaatst zijn naar het buitenland

Onvoorstelbare foto's!