Natuurhistorisch Museum en Vivarium

Reviews
4,5/5 (646 Google reviews)
Gesticht in 1828 onder de Hollandse periode, opent dit eerste museum van het land haar deuren voor het grote publiek in 1829. In 1839 installeert het museum zich in een galerij en een vierkantvormige zaal ontworpen door de architect Bruno Renard. Dit museum bevindt zich vandaag nog op haar actuele en oorspronkelijke plaats waar de oude brouwerij van het Saint-Martin abdij vroeger was gehuisvest. Tijdens haar uitbreiding en verbouwing, officieel geopend in juni 2001, heeft men gewaakt om de scenografie te behouden van het curiositeitenkabinet « cabinet des curiosités »die de bezoeker onderdompelt in een sfeer van historische, natuurlijke kabinetten uit de XIXe eeuw , dit naast een galerij met opgezette dieren die van raar naar bijzonder gaan. Jullie zullen er onder andere de allereerste olifant kunnen zien die ooit toekwam in België in 1839, en ondertussen uitgeroepen werd tot een schat erkend door de Waals-Brusselse Federatie « Trésor reconnu par la Fédération Wallonie-Bruxelles ».

Een levend museum
Het natuurhistorisch museum wordt gekenmerkt door onder andere de aanwezigheid van een vivarium waar levende vissen, vogelspinnen, amfibieën en reptielen zich verder ontwikkelen in hun gereconstrueerde habitat. Ontdek op die manier fabuleuze diersoorten zoals onder andere de brilkaaimannen, de giftige kikkers uit het Amazonewoud,de bizarre schildpadden uit Egypte of nog de boa's uit Jamaïca die vandaag door de opwarming bedreigd worden in hun verdere bestaan. Sinds 2019, kan je eveneens genieten van de wetenschappelijke tuin die werd aangelegd met diverse buitenruimtes, alsook met een serre vol exotische vlinders.

Een museum opgenomen in een netwerk
Het museum van Doornik is ook... de deelname aan beschermingsprogramma's en programma's om de bedreigde fauna te beschermen via kweekprogramma's. Het Natuurwetenschappelijk Museum van Doornik is lid van de Europese vereniging van de dierenparken en aquariums (EAZA). Deze vereniging hergroepeert de grootste Europese dierenparken en heeft als hoofdmissie de bescherming van de bedreigde diersoorten vooropgesteld. Dit wordt betracht door middel van gecoördineerde kweekprogramma's naast de sensibiliseringscampagnes die gevoerd worden naar de stedelingen toe voor het behoud van de natuur.