Natuurhistorisch Museum en Vivarium

  • erkende toeristische attractie
  • Station op 1400 m
Dit museum werd opgericht in de Nederlandse periode en was het eerste museum van natuurhistorie van het land. Het opende zijn deuren voor het publiek in 1829.

In 1839 werd het museum op zijn huidige locatie ondergebracht in een galerij en een vierkante zaal, naar het ontwerp van de architect Bruno Renard, namelijk in de oude brouwerij van de Sint-Maartensabdij.

Tijdens zijn uitbreiding en herinrichting, ingehuldigd in juni 2001, werd ernaar gestreefd om de 19e-eeuwse sfeer van een 'kunst- en rariteitenkabinet' te behouden.
Ook is er een galerij van opgezette dieren die zowel zeldzaam als buitengewoon zijn.
U kunt er onder meer de eerste olifant bezichtigen die in 1839 in België aankwam.

- Een levend museum -

Typisch voor het museum voor natuurhistorie is de aanwezigheid van een vivarium waar vissen, vogelspinnen, amfibieën en levende reptielen leven in een nagebootste habitat.

Zo kunt u er de prachtige brilkaaimannen, pijlgifkikkers uit de Amazone, zeldzame Egyptische schildpadden of Jamaicaanse boa’s bewonderen die vandaag met uitsterven bedreigd zijn.

- Een museum in een netwerk -

Het museum van Doornik neemt ook deel aan programma’s ter bescherming en voortplanting van bedreigde fauna.

Het museum van natuurhistorie van Doornik is lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Deze organisatie omvat de grootste Europese zoo’s en heeft als doelstelling de bescherming van bedreigde diersoorten dankzij kweekprogramma’s en campagnes om burgers te sensibiliseren voor natuurbehoud.

Du 8 juin au 3 octobre 2020, le Musée d’Histoire Naturelle de Tournai accueille « La Forêt silencieuse », une exposition engagée sur les oiseaux.

« La Forêt silencieuse » vous propose d’en apprendre plus sur le vaste monde des oiseaux : retournez aux fondamentaux en apprenant ce qu’est un oiseau, découvrez la grande diversité de cette famille d’animaux, et apprenez-en plus sur leur fonctionnement.

Ensuite, l’exposition propose de vous sensibiliser au déclin ou à la disparition de certaines espèces, et aux actions qui permettent de préserver nos chers oiseaux.

Ornithologues en herbe, « La Forêt silencieuse » n'attend que vous !