Folkloremuseum Leven op de Grens

Van ontdekking tot verwondering neemt het Museum u mee op een reis door het grensoverschrijdende leven (Picardië-Wallonië/West-Vlaanderen/Noord-Frankrijk), uitgedrukt in rijke collecties voorwerpen, documenten en getuigenissen. Tijdelijke tentoonstellingen, gezinswandeling en andere evenementen verrijken het bezoekersprogramma.

Aan de rand van de provincie Henegouwen, op de grens, heeft Moeskroen zich in het midden van de 19e eeuw sterk ontwikkeld als gevolg van de industrialisatie van de textiel in de Noord-Franse steden en de massale migratie van Vlaamse arbeiders. Deze vermenging van bevolkingsgroepen heeft geleid tot een interessante culturele identiteit van meervoudigheden en eigenaardigheden.

De nieuwe infrastructuur en de originele scenografie vormen een prachtig kader voor onze folkloristische schatten (nominatie Mies van der Rohe Award, Ianchelevici Triënnale Prijs 2019, Grand Prix d'Architecture de Wallonie 2019).

De collecties, die sinds 1953 zijn verzameld, verwijzen naar het leven van de arbeiders (meubilair, huishoudelijke voorwerpen), de ambachten (van de broodwinners tot de ambachtslieden, van de boeren tot de wevers, van de steenbakkers tot de klompenmakers), de winkels, waaronder de kruidenierswinkels en de estaminetten, en, als uitvloeisel daarvan, het frauduleuze gebruik van tabak en alcohol, dat aan beide zijden van de grens zo gebruikelijk is. En niet te vergeten de vele tradities in verband met vrijetijdsbesteding en festivals, want ook nu nog wordt erkend dat de plaatselijke bevolking graag plezier maakt!

De infrastructuur is volledig toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.