Natuurreservaat Furfooz

Reviews
4,5/5 (1430 Google reviews)
Reserveren
Het is de Lesse die door de eeuwen heen de kalkrotsen heeft uitgesleten en verantwoordelijk is voor alle grotten en 'chantoirs' (trechtervormige opening waarin een beek onder de grond verdwijnt om verder weer op te duiken).

Het meest spectaculaire van de karstfenomenen is de ondergrondse arm van de lesse die door de rotsen kronkelt. Zo werd een heel universum gevormd, met zalen, galerijen en een meer.

De talloze grotten en holen waren duizenden jaren terug bewoond door de mens (ong. -14000). Vandaag zijn ze nog altijd bewoond.... door enkele vleermuizen. Archeologen vonden er heel wat erfgoed, waaronder tal van voorwerpen die toelaten de menselijke aanwezigheid door de tijd heen te traceren. 

Vlakbij werden op het einde van de Romeinse tijd een fort en thermen gebouwd. Daar resten slechts ruïnes van. In 1958 werd het thermaal etablissement herbouwd op ware grootte en het is een bezoek waard. 

Op het gebied van de natuur ontdekt men vooral kalkgrasland (dat onderhouden wordt door schapen). Het is een paradijs voor observaties: insecten, orchideeën enz.
  • Autosnelweg E411 afrit 20, daarna N97 afrit Dinant, richting Furfooz.