Burchtmuseum van Logne

  • erkende toeristische attractie
  • Autoparking
  • Busparking
    3 plaatsen
  • Maestro
Reviews
4,3/5 (247 Google reviews)
Het verleden van Logne en de periode van de Merovingers...

Van 1990 tot 2003 werd de waterput van de burcht van Logne onderzocht.

Sinds meer dan 480 jaar was de leiding van de put, die in de rotsen uitgehouwen is tot op het niveau van de rivier, volledig gevuld met puin. Ongeveer 235 meter³ puin moest omhoog gehaald worden uit de put die 2,50 m doorsnee heeft en 56 m diep is! Vervolgens werd dit puin gesorteerd en onderzocht: een lang en soms ontmoedigend werk!

Maar op een diepte van 48 m bereikten de opgravers eindelijk hun beloning: de overblijfselen van een groot, houten lifttoestel dat diende om de wateremmers naar boven te halen! En nog dieper werden honderden voorwerpen gevonden, die getuigen van het dagelijkse leven in het kasteel. Ze zijn dikwijls nog in een goede staat, vooral de houten voorwerpen : kommetjes, nappen, wapens met hun handvatten, lederen schoenen, en aardewerk (dat heel nauwkeurig gerestaureerd is)

In het museum vinden deze voorwerpen hun betekenis terug in een reconstructie van een middeleeuwse tafel en een schouw. Er wordt eveneens een film over de opgravingen vertoond (15 min.).Op de bovenverdieping van het museum vervolledigen de zalen over de Merovingische begraafplaats van Vieuxville het beeld over het middeleeuwse verleden van Logne.

Voor schoolgroepen of groepen kinderen bestaan er animaties in het kader van het museum: middeleeuwse keuken, bouw van een katapult, maken van wapenschilden, middeleeuwse maaltijden, (op reservatie)