Ligny 1815 Museum

Ligny, de naam van dit stadje in de provincie Namen (fusiegemeente Sombreffe) staat op alle monumenten die gewijd zijn aan de glorietijd van Napoleon, van de hoogtes van Ajaccio tot de Arc de Triomphe in Parijs.

Ligny was immers het toneel van de laatste overwinning van Napoleon, op 16 juni 1815.

Het Ligny 1815 Museum is ondergebracht in een oude boerderij die als infirmerie werd gebruikt op de avond van de veldslag.

Het museum ligt in het hart van een slagveld met een breedte van 7 km, waarop 150.000 mannen een verbeten gevecht leverden. Het neemt u mee voor een reis door de tijd, naar de dag van de befaamde veldslag, iets meer dan 200 jaar geleden.

Wapens, mannequins, situatieschetsen, interactieve kaarten, digitale gidsen... het is een uitnodiging voor alle soorten publiek: jongeren, gezinnen, scholen, liefhebbers van geschiedenis of gewoon nieuwsgierige mensen!

Er is ook een ruimte gewijd aan 'de andere veldslag van 16 juni 1815', namelijk de slag van Les Quatre Bras waarbij het Franse leger van Maarschalk Ney geconfronteerd werd met de geallieerde troepen van de Hertog van Wellington. Hier wacht u een uitzonderlijke verzameling op het thema van het Britse leger.

Verleng uw dagje uit in het restaurant van het museum, La Grange 1815.

U ontdekt er een kaart met regionale gerechten en u kunt zelfs de 'assiette du grognard' bestellen. (Een grognard was een gardesoldaat in het leger van Napoleon.)

Op het slagveld zelf volgt u de paden van de Geschiedenis.
Neem deel aan de 'Napoléoniennes de Ligny 1815', een evenement dat elk eerste weekend van juni plaatsvindt

Voor uw conferenties, zakelijke meetings, schoolateliers biedt de Général Gérard zaal een volledige uitrusting.

De +
Souvenirwinkel, hapje eten. Grote parking. Station op minder dan 1 km. Abdij van Villers-la-Ville op 12 km,
Slagveld van Waterloo op 25 km. Restaurant van het museum: La Grange 1815 (tel. 071/88.50.18).
Toeristentreintje mits reservatie (tel. 0477/47.38.71).
  • Station op minder dan 1 km • Autosnelweg E42 afrit Sambreville.
Reserveer rechtstreeks

Woon een historische reconstructie bij van de laatste overwinning van de keizer op 16 juni 1815 in Ligny. Herbeleef een van de grootste veldslagen van Napoleon en dompel je onder in de sfeer van die tijd. In Ligny, in juni 2020.

Dit evenement zal jong en oud, neofieten of liefhebbers van deze periode in vervoering brengen. Mis deze kans niet om terug te kijken op meer dan 200 jaar geschiedenis.

De Slag om Ligny

Op 16 juni 1815 was Ligny, een klein dorp in de provincie Namen, het toneel van botsingen tussen enerzijds het Pruisische en Engelse leger en anderzijds de Fransen onder leiding van Napoleon. Bijna 152.000 soldaten voerden felle gevechten. Rond 15.00 uur gaf het eerste kanonschot het signaal voor het begin van de vijandelijkheden die tot 22.00 uur zouden duren.

Op het programma van de Napoléoniennes

  • Nabootsing bij het ambulancestation 1815
  • Maaltijden uit die tijd, leven van de soldaat in het bivak
  • Animaties voor kinderen, workshops, manipulaties, keizerlijke muziek
  • Rondleidingen in het Museum Ligny 1815
  • Beroepen van vroeger
  • Aanvragen en marsen in het dorp

Mis deze kans niet om de Slag om Ligny te herdenken!