Abdij van Villers

De Abdij van Villers-la-Ville is een historische en toeristische topbezienswaardigheid in België.Dit religieuze erfgoed ligt in Waals-Brabant, op nauwelijks 30 km van Brussel.

Deze tijdloze site is een van de meest volledige van Europa, een echo van 850 jaar geschiedenis en kennis op alle domeinen: architectuur, dagelijks leven, waterbeheersing,...

Ontdek het bezoekerscentrum, de winkel, de producten van de Abdij en het bezoekersparcours! Bezoek met ons bemiddelingsplatform (gratis) en wandeling in de 8 verschillende tuinen voor een moment van ontspanning en plezier.
Sluit uw dag af met een smaakvol genot in de Bistro l' Abbaye.

Toegang voor personen met beperkte mobiliteit (parking en toilet zijn voorzien).
 • E411 (Brussel-Namur) afrit 9 Corroy-le-Grand, N25 afrit Villers-la-Ville.
  Met de TEC-bus 51, zet je af op de parking van de abdij (Villers-la-Ville/Louvain-la-Neuve).
 • ligne de bus 51
Reserveer rechtstreeks

De traditionele nuit des sentiers is terug in de abdij van Villers-la-Ville. Kom wandelen met fakkels, een unieke gelegenheid om tijd met je gezin door te brengen. 

Thema 2022: Bretagne

Trek je moiste gele regenjas en goede schoenen aan voor een parcours van 3 km.

Programma

 • Trefpunt: 53 rue de l'Abbaye, 1495 Villers-la-Ville
 • Vanaf 18.30 uur
 • Er zijn 3 activiteiten gepland, waaronder een muzikaal optreden van de Black Tartans
 • Inschrijving verplicht op +32 71 87 98 98 of sivillerslaville@skynet.be
 • Snacks ter plaatse

Laat je meevoeren naar Bretagne tijdens deze trip naar Villers-la-Ville.

De abdij van Villers-la-Ville verwelkomt oldtimers, auto's, tractoren, motorfietsen en rijtuigen. Dat is de charme van Rétro-mobile.

Rétro-Mobile neemt je mee op ontdekking naar de transportmiddelen die in de loop der tijden door de mens gebruikt werden. 

Bijeenkomst van oude voertuigen

De abdij verwelkomt in haar historische omgeving oude auto's, genoeg om liefhebbers van oldtimers te plezieren!

Bereid je voor op een reis door de tijd op een symbolische locatie in Waals-Brabant.

Villers-la-Ville wordt gedurende een weekend de hoofdstad van het artisanale bier en de microbrouwerijen.

Het Festival Carrément bières is de ideale gelegenheid om de cisterciënzercultuur te doen herleven in deze abdij. Het is een zeer symbolische plek voor de Beerlovers, de bierliefhebbers!

Op het programma

 • Artisanale brouwerijen
 • Een honderdtal bieren om te proeven
 • Animatie

Een must voor amateur- of ervaren zythologen!

Geniet van een rijkelijk houthakkersontbijt! Kom naar het Groots poutinefeest in Villers-la-Ville waar je nog andere activiteiten wachten.

Sinds 2010 organiseert de toeristische dienst van Villers-la-Ville elk jaar een themadag en dit jaar is dat thema "Quebec". Villers-la-Ville laat je op die dag proeven van het typische houthakkersontbijt en de welbekende poutine.

Laat je door dit feestelijke ontbijt onderdompelen in de sfeer van Quebec! Je zal niet alleen de kans krijgen om de lokale smaken, zoals onder andere die van de esdoornsiroop, te proeven, maar je zal ook van de gelegenheid gebruik kunnen maken om informatie en documentatie te verkrijgen om er zelf naartoe te gaan!

Er zullen veel partners aanwezig zijn om alle vragen te beantwoorden en om allerlei informatie mee te geven. Ook liedjes, muziek en andere activiteiten zullen niet ontbreken op deze prachtige dag.

In Wallonië is het toeristische thema van 2017 "Smullen in Wallonië". Vanuit het oogpunt van dat thema nodigen we als eregasten Waalse producenten uit die hun producten exporteren naar Quebec.

Poutine?

Poutine is een typisch gerecht van Quebec dat bestaat uit frietjes en kaas (verse cheddar) en gewoonlijk overgoten wordt met een bruine saus.

De oorsprong van het gerecht is niet echt gekend en er bestaan veel varianten van: je kan verschillende sauzen en kazen gebruiken, andere ingredienten toevoegen,etc.

Zo halen we een beetje Quebec naar België!

Praktisch

 • € 5 per persoon voor het ontbijt of de poutine.
 • Inschrijven is noodzakelijk!
 • Ontbijt vanaf 9.00 uur e

 

Kom deze zomer naar het promenadeconcert  in Villers-la-Ville en ontmoet internationaal gerenommeerde zanggroepen.

Promenadeconcert

De vocale ensembles herhalen de hele avond lang concerten op de meest opmerkelijke locaties van de Abdij van Villers-la-Ville.De timing van deze concerten stelt bezoekers in staat om op hun eigen ritme het hele programma te ontdekken in het 7 hectare groot park, dat overal schittert in een sprookjesachtige sfeerverlichting.Op het einde van de avond verzamelen alle artiesten op het grote podium voor een onvergetelijk finale met een grandioos vuurwerk.

Tijdens het derde weekend van september wordt in het prachtige decor van de ruïnes van de abdij van Villers-la-Ville een middeleeuws dorp ingericht!

Dompel je onder in het hart van de middeleeuwse kampementen

Het middeleeuwse dorp Villers-la-Ville is een gelegenheid om de voorouderlijke knowhow van de ambachtslieden uit die tijd te ontdekken: koks, smeden, mandenmakers... Of probeer eens te boogschieten!

Wandel over de kampplaatsen en laat je  wiegen door Keltische en middeleeuwse muziek. Op het programma voor dit evenement:

 • Demonstraties boogschieten en een vaardigheidstoernooi voor boogschutters en kruisboogschutters
 • Middeleeuws schermen, doedelzakdansen en Keltische spelen
 • zwaard-, lans- en piekgevechten
 • Reconstructie van de kraampjes en de verschillende ambachten van de handwerkslieden uit de Middeleeuwen
 • Voedings- en ambachtsmarkt
 • Bar en snackbar

Een echte stap terug in de tijd rond het thema van de bouwers van de Middeleeuwen!