Musée L

Reviews
4,3/5 (404 Google reviews)
Stil, een museum ? Niet in Louvain-la-Neuve, waar in het Musée L de kunstwerken dialogeren : een Boeddha naast een middeleeuwse Christus, klassieke schriften tegenover rekenmachines...

Het museum van de UCL selecteert uit zijn inventaris van 20.000 werken ongeziene combinaties om de wereld en onze menselijke natuur te belichten.

De bezoeker krijgt kunst te zien, maar niet uitsluitend. Ook stukken uit de wetenschappelijke collecties van de UCL krijgen een glansrol.

De 2.600 m² grote expositieruimte toont zowel specimen uit de natuurlijke historie, archeologische en etnografische voorwerpen als wetenschappelijke uitvindingen in een gebouw dat symbool staat voor de Belgische moderne architectuur. Het mag duidelijk zijn dat het Musée L geen gewoon museum is. Het is een plek waar uitwisseling en beleving, emotie en ontdekking hand in hand gaan.

Een levend museum...
Permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Drie Labo's om de technieken van de gravure, van het beeldhouwwerk en van de kleuren te testen. Klein kabinet voor natuurgeschiedenis. Rondleidingen, creatieve workshops, zomerateliers... Afterworks, conferenties, concerten, avondopeningen...
Familiedagen, verjaardagsfeestjes... Ontspanning en comfortzones.
  • Station Louvain-la-Neuve (université) • Parkeerplaats: Voie Minckelers/Redimé (gratis).
Reserveer rechtstreeks

À Louvain-la-Neuve, le Musée L expose plus de 150 eaux-fortes du peintre-graveur anversois Walter Vaes.

Accrochage temporaire

En 2021, le Musée L recevait de Jean-Marie Gillis – professeur émérite de l’université catholique de Louvain – une donation de plus de 150 eaux-fortes du peintre-graveur anversois Walter Vaes, achetées directement auprès de la famille de l’artiste par l’amateur d’estampes Paul-Florentin Masson (1889-1946).

Grâce à la collaboration de galeries et de collectionneurs privés, le musée de Louvain-la-Neuve, dans son espace d’exposition permanente, présente une cinquantaine de ces eaux-fortes accompagnées de quelques peintures. Un accrochage temporaire loin d’être représentatif de l'œuvre peint de l'artiste.

À propos de Walter Waes

Aujourd’hui peu connu en Belgique, Walter Vaes est un petit maître honoré de son vivant par plusieurs prix et distinctions académiques et très apprécié à Anvers d’une clientèle de notables. Il peint majoritairement des portraits, scènes de genre et natures mortes, à une époque où la peinture académique anversoise est renouvelée par le réalisme.

Vaes commence l’eau-forte par distraction, autour de 1900. Il grave de nombreux paysages (rapidement abandonnés dans sa peinture), et déploie aussi dans l’eau-forte un imaginaire monstrueux qui n’est que latent dans les tableaux. 

Une collection inédite à découvrir en Brabant wallon.

Ontdek de tentoonstelling The Grid in het Musée L in Louvain-la-Neuve: een analyse van het rastermotief in kunstwerken uit de jaren 1960-1970. En bewonder hedendaagse kunst op de universiteitscampus!

Hedendaagse kunsttentoonstelling in Waals-Brabant

Sinds de renaissance speelt het raster - een model voor de ruimtelijke organisatie - een fundamentele rol in de westerse kunst. Maar pas in de 20e eeuw groeide het uit tot een echte schilderkunst waarmee moderne schilders hun autonomie en universele karakter konden uitdrukken.

Sinds de jaren 1960 is het gebruik van het raster vermenigvuldigd. Je ziet het overal terugkomen: in de textielnijverheid, de grafische en de IT-sector, als documentatiemiddel enz. Rasters evolueren tot complexe en ambigue structuren die verwijzen naar de rationele orde van de wetenschap, maar tegelijk onvermoede openingen laten voor verbeelding, intuïtie en creativiteit. 

Een unieke tentoonstelling in Louvain-la-Neuve.