Abdij van Stavelot

 • erkende toeristische attractie
 • Wallonië Kwaliteitsbestemming
 • velo
 • Autoparking
 • Busparking
  2 plaatsen
 • Maestro
De Abdij van Stavelot... de bestemming met 5 zonnen! In de oudste abdij van België ontdekt u 3 musea.
 • Het historisch museum van het Prinsdom Stavelot-Malmedy. Gedurende meer dan duizend jaar oefende het prinsdom zijn invloed uit op een gebied dat de grenzen van België ruim overschreed. Het Museum van het Prinsdom Stavelot-Malmedy biedt u een moderne en speelse route aan door de geschiedenis van een Staat uit de tijd van het Ancien Régime. Beeld en geluid, voorwerpen en kunstwerken vormen met behulp van de modernste technieken van de multimedia een overzichtelijk en duidelijk geheel. Afdeling gewijd aan Wibald, rijksabt in de 12e eeuw.
 • Museum van het Circuit Spa-Francorchamps. Het museum, ondergebracht in de gewelfde kelders van de Abdij, geeft een beeld van de geschiedenis van "het mooiste circuit ter wereld". Een collectie bijzondere voertuigen, nieuwe videovoorstellingen en ongewone voorwerpen geven de hedendaagse bestuurder even de passie terug van de pioniers van destijds. Tijdens een visuele rit op het Ardense circuit kunnen jong en oud even de plaats innemen van Fangio, Senna of Schumacher.
 • Museum Guillaume Apollinaire. Dit museum met ingetogen sfeer is gewijd aan het verblijf van de dichter in het gebied van Stavelot en dompelt de bezoekers onder in het artistieke universum van de auteur van "La Chanson du Mal-Aimé". Tijdens het bezoek wordt u, via zijn geschriften en de zienswijze van Picasso, Chagall, Cocteau... ingewijd in het grote werk van één van de markante persoonlijkheden van de voorbije eeuw.

Tentoonstelling tot en met 25 april 2021:
DE LEGENDE NATIONAL GEOGRAPHIC / 130 JAAR AAN REIZEN EN ONTDEKKINGEN.

In 1888 trok een kleine groep avonturiers, wetenschappers en ontdekkingsreizigers erop uit om de wereld, zijn wonderen en mysteries te ontdekken. Ze trokken door ontoegankelijke oerwouden, bereikten de poolgebieden, doken in de diepzee, veroverden de Himalaya, ontdekten de geheimen van de dierenwereld en bestudeerden de sterrenhemel. Het duurde niet lang voordat ze via een kleine nieuwsbrief over wat ze ervoeren en zagen begonnen te schrijven en via beeldmateriaal het begonnen te tonen. Dit zou later het magazine National Geographic worden, dat vandaag de dag in 33 landen wordt uitgegeven. Hierbij presenteren we de hoogtepunten van 130 jaar avontuur door middel van meer dan honderd foto's. Ons credo is nooit veranderd: "Des te beter we onze planeet kennen, hoe meer we haar willen beschermen." Goede reis!
 • E42 afrit 10 of 11 • E25 afrit 48 of 49
Reserveer rechtstreeks

Voor het eerst in België worden meer dan 130 jaar avonturen van National Geographic op een honderdtal foto's getoond. In de Abdij van Stavelot tot en met 25 april 2021.

Hoe het allemaal begon

In 1888 ging een kleine groep avonturiers, wetenschappers en ontdekkingsreizigers op pad om de wereld, haar wonderen en mysteries te ontdekken.

Al snel vertelden en fotografeerden ze wat ze zagen in een bescheiden nieuwsbrief die zou uitgroeien tot het magazine National Geographic, dat nu wereldberoemd is.

Eén tentoonstelling, 6 thema's

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de hoogtepunten van meer dan 130 jaar avonturen aan de hand van een honderdtal foto's.

Er worden zes thema's, ondersteund door videoreportages, voorgesteld:

 • Verder, hoger, dieper: de stormloop op de Himalaya, 20.000 mijl onder de zee, naar de sterren...
 • Op het spoor van de verloren werelden
 • Epische avonturen
 • Het fotografische avontuur (vijf uitzonderlijke fotografen)
 • Het benaderen van de dierenwereld
 • Iconische portretten van National Geographic

Deze foto's, die de grote gebeurtenissen van de 20e eeuw weergeven of over onze planeet praten, hebben een grote educatieve waarde. Aarzel dus niet om deze tentoonstelling met je kinderen te bezoeken!

De Abdij hult zich in de mooiste lichtjes en versieringen voor de eindejaarsperiode. In Stavelot in december 2016.

Klein en groot dromen weg bij 1001 dingen. Te beginnen bij de kerstverlichting. Vervolgens is er een kerstbrocante op 4/12 en een kerstmarkt op 11/12 in de kelders van de abdij en onder de esplanade van de Avenue Ferdinand Nicolay.
Je vindt er elegante antiek of ambachtelijke creaties voor je kerstboom. Proef met je familie van glühwein of warme chocolademelk en wie weet vind je wel dat originele geschenk dat je nog zocht.