Abdij van Stavelot

 • erkende toeristische attractie
 • velo
 • Autoparking
 • Busparking
  20 plaatsen
 • Maestro
 • Honden toegelaten
De Abdij van Stavelot... de bestemming met 5 zonnen! In de oudste abdij van België ontdekt u 3 musea.
 • Het historisch museum van het Prinsdom Stavelot-Malmedy. Gedurende meer dan duizend jaar oefende het prinsdom zijn invloed uit op een gebied dat de grenzen van België ruim overschreed. Het Museum van het Prinsdom Stavelot-Malmedy biedt u een moderne en speelse route aan door de geschiedenis van een Staat uit de tijd van het Ancien Régime. Beeld en geluid, voorwerpen en kunstwerken vormen met behulp van de modernste technieken van de multimedia een overzichtelijk en duidelijk geheel. Afdeling gewijd aan Wibald, rijksabt in de 12e eeuw.
 • Museum van het Circuit Spa-Francorchamps. Het museum, ondergebracht in de gewelfde kelders van de Abdij, geeft een beeld van de geschiedenis van "het mooiste circuit ter wereld". Een collectie bijzondere voertuigen, nieuwe videovoorstellingen en ongewone voorwerpen geven de hedendaagse bestuurder even de passie terug van de pioniers van destijds. Tijdens een visuele rit op het Ardense circuit kunnen jong en oud even de plaats innemen van Fangio, Senna of Schumacher.
 • Museum Guillaume Apollinaire. Dit museum met ingetogen sfeer is gewijd aan het verblijf van de dichter in het gebied van Stavelot en dompelt de bezoekers onder in het artistieke universum van de auteur van "La Chanson du Mal-Aimé". Tijdens het bezoek wordt u, via zijn geschriften en de zienswijze van Picasso, Chagall, Cocteau... ingewijd in het grote werk van één van de markante persoonlijkheden van de voorbije eeuw.

Aperitief-concerten
Elke zondag in de zomer (tijdens de schoolvakanties) van 11.00 tot 12.30 uur in de kloostertuin of in de kruisgang (afhankelijk van het weer), een gevarieerd en gezellig programma en het is gratis!
 • E42 afrit 10 of 11 • E25 afrit 48 of 49
Reserveer rechtstreeks

De eindejaarsfeesten stralen elk jaar in de abdij van Stavelot, die zich in haar beste kleren hult om Kerstmis te vieren.

Programma

Vier Kerstmis met je gezin in de abdij van Stavelot met deze magische momenten!

 • 100% Belgische kerstgeschenken 
 • Meer dan 50 ambachtslui en vrouwen: werken met glas, klei, steen, hout, kurk, wol... 
 • Heerlijke streekproducten 
 • Concert

Ontdek de designermarkt "La Ginette de Noël" en de prachtige voorwerpen gemaakt door 70 getalenteerde ontwerpers!

 

Op de site van de voormalige Abdij van Stavelot biedt het Festival Vacances Théâtre Stavelot shows, straatartiesten en andere talenten.

Sinds 1965 biedt het Festival VTS het publiek een kwaliteitsvol en gevarieerd aanbod: van humor en theater tot wereldmuziek.

Er is voor elk wat wils, of je nu een kenner bent of een nieuwkomer. 

Het programma

Het rijke programma zet zowel de headliner als jonge talenten in de kijker.

Kom de vele, getalenteerde artiesten bewonderen en krijg een andere blik op de podiumkunsten!

De Abdij van Stavelot organiseert een nieuwe editie van Parrathon, een grote tentoonstelling die in de jaren 70 en 80 van start ging. Fotograaf Martin Parr, lid van het agentschap Magnum Photos, presenteert beelden die met ironie en goede humor de maatschappij in vraag stellen.

Grote fototentoonstelling in Stavelot

In samenwerking met het agentschap Magnum Photos stelt de Abdij van Stavelot het werk van de wereldberoemde fotograaf Martin Parr tentoon. 

Parrathon is een grote tentoonstelling met meer dan 400 foto's over 14 thema's: van zijn eerste zwart-witreeksen in de jaren '70 en '80, over de beroemde kleurenreeks The Last Resort (1983-85) waarmee hij een begrip werd, tot recentere reeksen.

Met zijn eigenzinnige, grappige stijl onderzoekt Martin Parr een samenleving op zoek naar betekenis, waarbij hij de klassenstrijd, overconsumptie, vakanties en massatoerisme oproept. 

Dit is een evenement van internationale allure dat je niet mag missen in de provincie Luik.

L’Abbaye de Stavelot, la Cité de l’Espace de Toulouse et l’Eurospace Center de Transinne vous proposent une expérience inédite lors de l'exposition scientifique De la Terre aux Etoiles.