Huis van de Europese geschiedenis

Het Huis van de Europese geschiedenis neemt de bezoeker mee op een reis door de Europese geschiedenis en geeft die stof tot nadenken over de toekomst. Toegang is gratis, met audiogidsen in de 24 officiële talen van de Europese Unie.

In het hart van het Huis van de Europese geschiedenis, toont de permanente tentoonstelling objecten, reconstructies en multimedia instrumenten om bezoekers een tot nadenken stemmend verhaal te vertellen dat de focus legt op Europa in de 19e en de 20e eeuw.

Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, die bijvoorbeeld vanuit een historisch oogpunt licht werpen op het groeiend probleem van afval in Europa. Andere voorbeelden van thema’s zijn desinformatie, of Europese kunst in tijden van oorlog. ONTDEK DE HUIDIGE TIJDELIJKE TENTOONSTELLING OP DE WEBSITE.

Leraren en studenten

Leerhulpmiddelen zijn verkrijgbaar ter plekke en ook online. Hier vindt u informatie voor docenten, klas- en groepsactiviteiten, foto’s, video’s, en getuigenissen.
Deze leermiddelen gemakkelijk aangepast worden om in de klas te gebruiken.

Families

Families met kinderen tussen de 6 en 10 jaar kunnen een rugzakje krijgen om ‘door de tijd te reizen’ en zo verschillende historische periodes uit het verleden van Europa te ontdekken! Kinderen kunnen geschiedenis ruiken, voelen en beleven zoals nooit tevoren, door middel van een rollenspel dat zich afspeelt in een reisbureau uit de jaren 60, in de schoenen van een astronaut te stappen of door te worstelen met robots. Bezoekers hebben toegang tot de familieruimtes tijdens de openingsuren. Deze ruimtes zijn beschikbaar in de 24 officiële talen van de Europese Unie.

Ondersteunde leeractiviteiten vinden plaats op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Het is niet verplicht om te reserveren.

Het museum is familie-vriendelijk, met aparte ruimte om uw baby te verschonen en is toegankelijk voor kinderwagens. Ouders kunnen van mening zijn dat sommige onderdelen van de permanente tentoonstelling alleen geschikt zijn voor kinderen vanaf elf jaar.
  • Het Huis van de Europese geschiedenis is met de trein (Brussel-Luxemburg), bus of metro bereikbaar.
    De dichtstbijzijnde haltes zijn Maalbeek en Schuman op metrolijnen 1 en 5 en de halte Troon op de lijnen 2 en 6.
  • 1.5 Schuman - 2.6 Throne / Troon
  • Uurrooster

    18/02/2023 - 14/01/2024: * maandag: van 13:00 tot 18:00 * dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: van 09:00 tot 18:00 * zaterdag en zondag: van 10:00 tot 18:00

“Weggooien" is een project dat de verborgen geschiedenis van afval in Europa en het belang ervan als teken van sociale verandering belicht. ”Weggooien” neemt ons vanaf de industriële revolutie mee door de schaarste in oorlogstijd, de opkomst van het naoorlogse consumentisme en eindigt met de huidige hardnekkige afvalcrisis. De tentoonstelling laat de dramatische veranderingen zien in de manier waarop we in het verleden met afval zijn omgegaan, en de manier waarop we denken, of niet denken, over afval. Het ''Weggooien''-project omvat: - een tentoonstelling in Brussel; - een digitaal platform; - een publicatie - een activiteitenprogramma © Mandy Barker http://www.throwaway-history.eu/nl

  • Uurrooster

    18/02/2023 - 14/01/2024: * maandag: van 13:00 tot 18:00 * dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: van 09:00 tot 18:00 * zaterdag en zondag: van 10:00 tot 18:00

Afval is veelzeggend. Afval wordt weggestopt. Afval is overal! Wie zijn eigenlijk de Europeanen vroeger en nu die hun tijdgenoten duidelijk hebben gemaakt dat zij hun gewoonten omtrent het produceren van afval moeten veranderen? Wat heeft mensen ertoe aangezet de publieke opinie over afval te mobiliseren? Deze workshop bestrijkt de periode tussen de industriële revolutie en het heden. Het doel is leerlingen te laten ontdekken dat de manier waarop Europeanen in de loop der tijd met afval zijn omgegaan ingrijpend is veranderd, en hen hierover van gedachten te laten wisselen. Geschatte duur: 90 minuten. De workshop is beschikbaar in het EN, FR, NL, DE. Gelieve minstens vier weken van tevoren te reserveren.