Huis van de Europese geschiedenis

Het Huis van de Europese geschiedenis neemt de bezoeker mee op een reis door de Europese geschiedenis en geeft die stof tot nadenken over de toekomst. Toegang is gratis, met audiogidsen in de 24 officiële talen van de Europese Unie.

In het hart van het Huis van de Europese geschiedenis, toont de permanente tentoonstelling objecten, reconstructies en multimedia instrumenten om bezoekers een tot nadenken stemmend verhaal te vertellen dat de focus legt op Europa in de 19e en de 20e eeuw.

Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, die bijvoorbeeld vanuit een historisch oogpunt licht werpen op het groeiend probleem van afval in Europa. Andere voorbeelden van thema’s zijn desinformatie, of Europese kunst in tijden van oorlog. ONTDEK DE HUIDIGE TIJDELIJKE TENTOONSTELLING OP DE WEBSITE.

Leraren en studenten

Leerhulpmiddelen zijn verkrijgbaar ter plekke en ook online. Hier vindt u informatie voor docenten, klas- en groepsactiviteiten, foto’s, video’s, en getuigenissen.
Deze leermiddelen gemakkelijk aangepast worden om in de klas te gebruiken.

Families

Families met kinderen tussen de 6 en 10 jaar kunnen een rugzakje krijgen om ‘door de tijd te reizen’ en zo verschillende historische periodes uit het verleden van Europa te ontdekken! Kinderen kunnen geschiedenis ruiken, voelen en beleven zoals nooit tevoren, door middel van een rollenspel dat zich afspeelt in een reisbureau uit de jaren 60, in de schoenen van een astronaut te stappen of door te worstelen met robots. Bezoekers hebben toegang tot de familieruimtes tijdens de openingsuren. Deze ruimtes zijn beschikbaar in de 24 officiële talen van de Europese Unie.

Ondersteunde leeractiviteiten vinden plaats op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Het is niet verplicht om te reserveren.

Het museum is familie-vriendelijk, met aparte ruimte om uw baby te verschonen en is toegankelijk voor kinderwagens. Ouders kunnen van mening zijn dat sommige onderdelen van de permanente tentoonstelling alleen geschikt zijn voor kinderen vanaf elf jaar.
  • Het Huis van de Europese geschiedenis is met de trein (Brussel-Luxemburg), bus of metro bereikbaar.
    De dichtstbijzijnde haltes zijn Maalbeek en Schuman op metrolijnen 1 en 5 en de halte Troon op de lijnen 2 en 6.
  • 1, 5 Schuman - 2, 6 Trône / Troon

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2024 presenteert het Huis van de Europese Geschiedenis met trots drie buitengewone en zeer verschillende Europese films, geschreven en geregisseerd door drie vooraanstaande vrouwen van de Europese cinema. De Tsjechische regisseuse Věra Chytilová (1929-2014), de Belgische Chantal Akerman (1950-2015) en de Franse Céline Sciamma (1978) vertegenwoordigen drie generaties krachtige en onafhankelijke Europese filmmakers van de jaren 1960 tot nu. Elke film wordt in het Engels ingeleid door filmhistoricus en filmcurator Wouter Hessels (RITCS & INSAS) en gevolgd door een korte discussie en Q&A. Registratie vooraf is vereist, het evenement is gratis. We nodigen je uit om deel te nemen aan een rondleiding om 18:15 in de permanente tentoonstelling voorafgaand aan de filmvertoning, gericht op vrouwen en hun rol in de samenleving. Woensdag 20/3/2024 19:00 La Captive, Chantal Akerman België/Frankrijk, 2000, 118', Originele FR versie, met EN ondertitels "The Captive / La Captive" is geïnspireerd op "La Prisonnière" - het vijfde en laatste deel van "À la recherche du temps perdu" van Marcel Proust. Chantal Akerman transformeert dit werk uit de wereldliteratuur in een betoverende studie over voyeurisme, controle en seksuele obsessie. Akerman was regisseur van "Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080", die onlangs werd uitgeroepen tot 'beste film aller tijden' volgens Sight & Sound's enquête onder 1000 filmcritici. De film draait om de relatie tussen een bezitterige jongeman Simon (Stanislas Merhar) en zijn geliefde Ariane (Sylvie Testud). Met dit overvloedige plot, vol hilarisch absurde details en verwijzingen naar Alfred Hitchcocks "Vertigo", bewijst Akerman opnieuw haar talent voor onderwerpen als de destructiviteit van

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2024 presenteert het Huis van de Europese Geschiedenis met trots drie buitengewone en zeer verschillende Europese films, geschreven en geregisseerd door drie vooraanstaande vrouwen van de Europese cinema. De Tsjechische regisseuse Věra Chytilová (1929-2014), de Belgische Chantal Akerman (1950-2015) en de Franse Céline Sciamma (1978) vertegenwoordigen drie generaties krachtige en onafhankelijke Europese filmmakers van de jaren 1960 tot nu. Elke film wordt in het Engels ingeleid door filmhistoricus en filmcurator Wouter Hessels (RITCS & INSAS) en gevolgd door een korte discussie en Q&A. Registratie vooraf is vereist, het evenement is gratis. We nodigen je uit om deel te nemen aan een rondleiding om 18:15 in de permanente tentoonstelling voorafgaand aan de filmvertoning, gericht op vrouwen en hun rol in de samenleving. Woensdag 27/3/2024 19:00 - Portrait de la jeune fille en feu, Céline Sciamma Frankrijk, 2019, 122', Originele FR versie, met EN ondertitels Synopsis De Franse regisseuse en scenarioschrijfster Céline Sciamma, ook bekend van "Tomboy", "Girlhood", "Petite Maman", zet de mannelijke blik op zijn kop om de vrouwelijke versie te presenteren: een feministisch verhaal over lesbisch verlangen, pijnlijke romantiek en artistieke samenwerking. Het resultaat is een grootse romantische kostuumthriller, glinsterend met weelderige beelden en twee onvergetelijke actrices: Adèle Haenel en Noémie Merlant. Sciamma won de prijs voor beste scenario en de Queer Palm in Cannes.