Huis van de Europese geschiedenis

Het Huis van de Europese geschiedenis neemt de bezoeker mee op een reis door de Europese geschiedenis en geeft die stof tot nadenken over de toekomst. Toegang is gratis, met audiogidsen in de 24 officiële talen van de Europese Unie.

In het hart van het Huis van de Europese geschiedenis, toont de permanente tentoonstelling objecten, reconstructies en multimedia instrumenten om bezoekers een tot nadenken stemmend verhaal te vertellen dat de focus legt op Europa in de 19e en de 20e eeuw.

Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, die bijvoorbeeld vanuit een historisch oogpunt licht werpen op het groeiend probleem van afval in Europa. Andere voorbeelden van thema’s zijn desinformatie, of Europese kunst in tijden van oorlog. ONTDEK DE HUIDIGE TIJDELIJKE TENTOONSTELLING OP DE WEBSITE.

Leraren en studenten

Leerhulpmiddelen zijn verkrijgbaar ter plekke en ook online. Hier vindt u informatie voor docenten, klas- en groepsactiviteiten, foto’s, video’s, en getuigenissen.
Deze leermiddelen gemakkelijk aangepast worden om in de klas te gebruiken.

Families

Families met kinderen tussen de 6 en 10 jaar kunnen een rugzakje krijgen om ‘door de tijd te reizen’ en zo verschillende historische periodes uit het verleden van Europa te ontdekken! Kinderen kunnen geschiedenis ruiken, voelen en beleven zoals nooit tevoren, door middel van een rollenspel dat zich afspeelt in een reisbureau uit de jaren 60, in de schoenen van een astronaut te stappen of door te worstelen met robots. Bezoekers hebben toegang tot de familieruimtes tijdens de openingsuren. Deze ruimtes zijn beschikbaar in de 24 officiële talen van de Europese Unie.

Ondersteunde leeractiviteiten vinden plaats op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Het is niet verplicht om te reserveren.

Het museum is familie-vriendelijk, met aparte ruimte om uw baby te verschonen en is toegankelijk voor kinderwagens. Ouders kunnen van mening zijn dat sommige onderdelen van de permanente tentoonstelling alleen geschikt zijn voor kinderen vanaf elf jaar.
  • Het Huis van de Europese geschiedenis is met de trein (Brussel-Luxemburg), bus of metro bereikbaar.
    De dichtstbijzijnde haltes zijn Maalbeek en Schuman op metrolijnen 1 en 5 en de halte Troon op de lijnen 2 en 6.
  • 1, 5 Schuman - 2, 6 Trône / Troon

'De kinderen houden nu van luxe; ze hebben slechte manieren, minachting voor gezag; ze tonen geen respect voor ouderen en houden van kletsen in plaats van bewegen.'' Een citaat van Socrates (469-399 v. Chr.), een filosoof die meer dan 2000 jaar geleden in het klassieke Athene leefde. Net zoals de filosoof in het klassieke Athene van meer dan 2000 jaar geleden, hebben verschillende generaties door de geschiedenis heen een mening gevormd over andere generaties - zijn babyboomers echt te streng? Zitten Gen Z'ers echt altijd op hun telefoon? Heeft de ene generatie het echt moeilijker of makkelijker dan de andere? Op 21 april nodigt het Huis van de Europese geschiedenis families en groepen van verschillende leeftijden en generaties uit om de collectie van het museum te ontdekken en meer te leren over elke generatie door samen in de Europese geschiedenis te duiken. Deel herinneringen aan 'vroeger', 'voor Covid' en 'toen je klein was' en ontdek hoeveel het leven is veranderd of hetzelfde is gebleven met behulp van ons parcours. Begin je bezoek bij de Familiekiosk en ga verder langs elke verdieping en vind voorwerpen die verschillende generaties definiëren. Volg het parcours en speel, stimuleer je zintuigen en stel vragen die je misschien nog niet hebt kunnen stellen aan je kinderen, kleinkinderen, ouders, grootouders of familieleden van verschillende leeftijden. Kom naar het museum en denk opnieuw na over wat een huis een thuis maakt voor verschillende generaties en hoe we erin slagen om samen te leven en van elkaar te leren. Misschien verandert het wel je perspectief! Dit evenement wordt georganiseerd als onderdeel van de Erfgoeddag, georganiseerd door Faro en richt zich op immaterieel erfgoed. Dit jaar is het thema 'Thuis'. Praktische informatie - Aanmelden is niet nodig - loop gewoon binnen en ga aan de slag bij de Familiekiosk! - Het museum en alle activiteiten zijn gratis voor iedereen. - Geschikt voor alle leeftijden, van 9 tot 99!

Op zaterdagavond 27 april nodigt het Huis van de Europese Geschiedenis u uit voor de opening van zijn nieuwe tijdelijke tentoonstelling Bellum et Artes (Oorlog en Kunst), over de rol van de kunsten tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618–1648). Duik in de gebeurtenissen die Europa in de 17e eeuw hebben gevormd en de ontwikkeling van rechtsbeginselen hebben veroorzaakt die vandaag de dag nog steeds impact hebben. Ontdek hoe de strijdende partijen kunstwerken gebruikten als propagandamiddel en als ambassadeurs van de vrede. Ontdek levendige afbeeldingen van de gevechten en verschrikkingen die de Dertigjarige Oorlog veroorzaakte, door kunstenaars die putten uit hun eigen ervaringen, en volg de reis van buitgemaakte kunstwerken die deel uitmaken van het gemeenschappelijke culturele erfgoed van Europa. Sluit je aan bij onze gastexperts, kunsthistorici en curatoren die bijzondere inzichten zullen geven over de tentoonstelling, ervaar het nieuwe klassieke viool- en celloduo* Roshko brothers, en proef een bijzondere 17e-eeuws geïnspireerde cocktail van Chemistry & Botanic's. Kom voor een historische avond in het museum en geniet van een bijzondere zaterdagavond! 18.15 en 19.00 uur: Rondleidingen Startlocatie: Fabeltjeszaal, 1e verdieping Duur: 45 minuten Taal: Engels Schrijf u in voor de rondleiding om 18:15 of 19:00 via onze website Expert Talks in de galerijen door: Agnieszka Gasior, Silezisch Museum in Görlitz, Duitsland Michael Kaiser, Max Weber Foundation, Bonn, Duitsland Miroslav Kindl, Aartsbisdommuseum Olomouc, Tsjechië Sofia Nestor, het Koninklijk Arsenaal, Stockholm, Zweden 19.00 tot 21.00 uur: Cocktail Bar, locatie: 1e verdieping 20.00 tot 20.30 uur: Concert door de Roshko brothers, locatie: Fabels room, 1e verdieping

Op zaterdag 4 mei, in het kader van de viering van Europadag, worden bezoekers uitgenodigd om deel te nemen aan thematische rondleidingen over democratie, in het Engels, Frans en Nederlands. Democratie is een eeuwenoude traditie en een kernwaarde voor Europa, maar nooit vanzelfsprekend, eerder een streven, een strijd, zoals deze rondleidingen de bezoekers zullen laten zien. Het Huis van de Europese geschiedenis levert een bijdrage door de strijd en de complexiteit van de democratie vanaf haar oorsprong tot vandaag te belichten. De rondleiding zal onderwerpen behandelen in verschillende delen van de museumzalen, waaronder bijvoorbeeld: - Democratie en de uitdagingen van vandaag - Van onderdanen tot burgers door revoluties - Stemmen als democratische plicht - De "opkomst en ondergang van de democratie - Protest en participatie De duur van elke rondleiding is 60 minuten. Bezoek onze website om uw tijdslot te reserveren.. Tour schema 14h00 – EN 14h30 – FR 15h00 – NL 15h30 – EN 16h00 – FR 16h30 – NL