Huis van de Europese geschiedenis
Toegang is gratis, met audiogidsen in de 24 officiële talen van de Europese Unie.
In het hart van het Huis van de Europese geschiedenis, toont de permanente tentoonstelling objecten, reconstructies en multimedia instrumenten om bezoekers een tot nadenken stemmend verhaal te vertellen dat de focus legt op Europa in de 19e en de 20e eeuw.
Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, die bijvoorbeeld vanuit een historisch oogpunt licht werpen op het groeiend probleem van afval in Europa. Andere voorbeelden van thema’s zijn desinformatie, of Europese kunst in tijden van oorlog.
ONTDEK DE HUIDIGE TIJDELIJKE TENTOONSTELLING OP DE WEBSITE.
Leraren en studenten
Leerhulpmiddelen zijn verkrijgbaar ter plekke en ook online.
Hier vindt u informatie voor docenten, klas- en groepsactiviteiten, foto’s, video’s, en getuigenissen.
Deze leermiddelen gemakkelijk aangepast worden om in de klas te gebruiken.
Families
Families met kinderen tussen de 6 en 10 jaar kunnen een rugzakje krijgen om ‘door de tijd te reizen’ en zo verschillende historische periodes uit het verleden van Europa te ontdekken! Kinderen kunnen geschiedenis ruiken, voelen en beleven zoals nooit tevoren, door middel van een rollenspel dat zich afspeelt in een reisbureau uit de jaren 60, in de schoenen van een astronaut te stappen of door te worstelen met robots.
Bezoekers hebben toegang tot de familieruimtes tijdens de openingsuren.
Deze ruimtes zijn beschikbaar in de 24 officiële talen van de Europese Unie.
Ondersteunde leeractiviteiten vinden plaats op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Het is niet verplicht om te reserveren.
Het museum is familie-vriendelijk, met aparte ruimte om uw baby te verschonen en is toegankelijk voor kinderwagens. Ouders kunnen van mening zijn dat sommige onderdelen van de permanente tentoonstelling alleen geschikt zijn voor kinderen vanaf elf jaar.

- Maandag : -
- Dinsdag : -
- Woensdag : -
- Donderdag : -
- Vrijdag : -
- Zaterdag : -
- Zondag : -
- T. +32 2 283 12 20
- Rue Belliard 135 Belliardstraat - 1000 Brussel
- https://historia-europa.ep.eu/
- historia@europarl.europa.eu
De tentoonstelling toont 21 documentaire fotoprojecten uit heel Europa, waarin de vele manieren worden onderzocht waarop Europeanen in hun dagelijks leven in contact komen met het verleden. Kom en ontdek hoe Europeanen zich op verschillende en soms verrassende manieren met geschiedenis bezighouden, van het herdenken van historische gebeurtenissen tot het deelnemen aan re-enactments, van het nemen van toeristische selfies tot het vernielen van monumenten, van het opgraven van vergeten verledens tot het bijhouden van privéverzamelingen. De tentoonstelling bevat ook werk van fotografiestudenten van La Cambre Art School, die het verhaal van de tentoonstelling uitdagen en uitbreiden met hun eigen perspectieven. Het programma 18.00 tot 00.30: DJ-sets door BEA. Dans door de tijd met een DJ-set die decennia aan muziek samplet en zo een groovy herinneringsreis creëert. Locatie: 1e verdieping, Frescokamer 18.00 tot 00.30: Bar. Geniet van een gratis drankje nadat je het “Look & Sip” spel hebt gekraakt, met extra drankjes die je kunt kopen. Bar door Chemistry and Botanics. Locatie: 1e verdieping, tussen de Fresco- en Graffitikamers. 18.00 tot 00.30: Mozaïek fotostudio. Leg het moment vast en draag bij aan het grotere geheel! Locatie: 1e verdieping, Graffiti ruimte. 18.00 tot 00.30: Rustige zone. Even weg uit de drukte? Bezoek de Rustige Zone voor een verrassingsactiviteit. Locatie: Begane grond, naast de boekwinkel | Cafetaria 18.30 tot 22.30: Ontmoet de fotografen. Ontmoet de fotografen en bespreek hun werk in de tentoonstelling. Sofia Yala, Véronique Ellena, Petruț Călinescu, Hugo Passarello Luna, Jan Kempenaers, Elizar Veerman, Samuel Aranda & Marc Wilson zullen aanwezig zijn tijdens het evenement. Locatie: Begane grond en 1e verdieping | Expositieruimte 19.00 tot 22.00: 'Anachronic Landscapes' - Fotocollageworkshop. Meng tijdperken, vermeng geschiedenissen en creëer unieke landschappen met behulp van archiefbeelden en verschillende elementen van enkele foto's uit ‘Onvoltooid verleden’. Laat je verbeelding de tijd een nieuwe vorm geven! Fotocollageworkshop met Oiseaux Sans Tête. Locatie: 1e verdieping, Frescokamer 20.00 tot 21.00 uur: Picture It! Doe mee aan een participatief fotoproject. Locatie: Begane grond, naast de boekwinkel | Cafetaria.
-
Uurrooster
29/03/2025 - 11/01/2026: * maandag: van 13:00 tot 18:00 * dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: van 09:00 tot 18:00 * zaterdag en zondag: van 10:00 tot 18:00
Geschiedenis is niet beperkt tot musea of boeken, maar speelt een belangrijke rol in ieders leven: bezoeken aan plaatsen die toeristische trekpleisters zijn geworden, herdenkingen en heropvoeringen van gebeurtenissen, opgravingen, conservatie of verzamelingen van oude voorwerpen. Interacties met het verleden kunnen vele vormen aannemen en verschillende doelen hebben, zoals het waarborgen van banden binnen een gemeenschap, het opbouwen van identiteit, plezier maken of het herdenken van bepaalde tragedies uit het verleden. Om al deze banden die de inwoners van Europa met de geschiedenis kunnen hebben op te roepen, is de tentoonstelling 'Onvoltooid verleden. Een Europees album' onderverdeeld in zeven hoofdsecties: De toeristische aantrekkingskracht van historische locaties, bedevaartsoorden die soms alleen worden bezocht om onze sociale netwerken te verrijken. Herdenkingen die, in het huidige postheroïsche tijdperk, soldaten en burgerslachtoffers in de schijnwerpers zetten in herdenkings- of verzoeningsrituelen, zonder zich alleen op militaire leiders te richten. Historische re-enactments, die al decennialang plaatsvinden maar de laatste tijd aan populariteit winnen. De vervaardiging van helden, om de mechanismen te onderzoeken die aan het werk zijn bij het creëren van persoonlijkheidscultussen, soms spontaan, soms opgelegd door de staat. De herdenking, om mogelijke oplossingen te evalueren voor monumenten uit vervlogen tijden, zoals monumenten die geassocieerd worden met kolonisatie, slavernij of dictatoriale regimes. Het verleden als landschap, wanneer de natuur geleidelijk plekken terugwint die getekend zijn door tragische geschiedenissen. En de historici van het dagelijks leven, de burgers die op zoek gaan naar oude voorwerpen, ze verzamelen of tentoonstellen om zich te verankeren in het verleden van hun familie, land of gemeenschap. Voor deze tentoonstelling werkt het Huis van de Europese Geschiedenis samen met het Brusselse Atelier de photographie van de École nationale supérieure des arts visuels de La Cambre. Zes van de 21 fotografen die hun werk presenteren, hebben aan deze hogeschool gestudeerd en laten zo zien hoe de jongere generatie de geschiedenis in ons dagelijks leven ziet. Bezoekers worden aangemoedigd om de historicus in zichzelf te ontdekken door middel van interactieve activiteiten in de tentoonstelling.