Huis van de Europese geschiedenis

Het Huis van de Europese geschiedenis neemt de bezoeker mee op een reis doorheen de Europese geschiedenis en geeft die stof tot nadenken over de toekomst, dit alles in de 24 officiële talen van de Europese Unie.

Om de bezoekers een beter idee te geven van de tumultueuze gebeurtenissen in de 20e eeuw, focust de permanente tentoonstelling ten eerste op de opvattingen en overtuigingen kenmerkend voor de 19e eeuw – Europa’s ‘intrede tot de moderniteit’ –, om daarna te kijken naar Europa’s verval in oorlog en destructie.
Hierna volgde een zoektocht naar een beter leven in een Europa dat zich in toenemende mate verenigde. Bezoekers worden aangemoedigd om na te denken over het Europa van vandaag, over de status en positie van de Europese Unie en de rol die voor iedereen is weggelegd om de toekomst van Europa mee vorm te geven.

Bezoekers kunnen tot 21 oktober 2021 ook de tijdelijke tentoonstelling Fake for Real: Een geschiedenis van vervalsingen bezoeken.
  • Het Huis van de Europese geschiedenis is met de trein (Brussel-Luxemburg), bus of metro bereikbaar.
    De dichtstbijzijnde haltes zijn Maalbeek en Schuman op metrolijnen 1 en 5 en de halte Troon op de lijnen 2 en 6.
  • 1,5 Schuman - 2,6 Trône / Troon
  • Uurrooster

    24/10/2020 - 28/10/2021: * maandag: van 13:00 tot 18:00 * dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: van 09:00 tot 18:00 * zaterdag en zondag: van 10:00 tot 18:00

  • Prijs

    Normal: 0,00 €

Maak kennis met allerlei voorbeelden van namaak en vervalsingen door de eeuwen heen, van de oudheid en de middeleeuwen tot aan de moderne geschiedenis en het heden. Namaak is iets van alle tijden, maar elk tijdperk kende wel zijn eigen typische vormen van namaak. Opvallend genoeg blijkt het overal ter wereld deel uit te maken van de menselijke natuur om in bepaalde vormen van namaak te geloven. De tentoonstelling omvat een uitgebreide selectie voorwerpen uit vooraanstaande musea uit meer dan twintig Europese landen. Zij begint in het oude Rome, waar de praktijk van ‘damnatio memoriae’ bestond, die inhield dat alle herinneringen aan ongewenste personen werden gewist. Vervolgens komen vervalsingen in de wetenschap, geschiedenis en kunst aan bod, om af te sluiten met nepmerken en nepnieuws in het heden. De discussie over wat we als echt en als namaak beschouwen kent vele aspecten. Neem ook deel aan dit debat en denk samen met ons na over het belang van een kritische blik. Ontdek onder welke historische omstandigheden vervalsingen zijn ontstaan, wat hiervoor de beweegredenen waren, welke gevolgen zij hadden en hoe zij uiteindelijk aan het licht kwamen.