BELvue museum

Reviews
4,3/5 (805 Google reviews)
Reserveren
Gelegen in het hart van Brussel is het BELvue meer dan een museum over België en zijn geschiedenis. Het is ook een centrum voor democratie, een plaats om geschiedenis en democratie te beleven.

Onze vaste tentoonstelling geeft u een beter inzicht in België en onze samenleving. Ook in onze tijdelijke tentoonstellingen leggen we altijd een link met de geschiedenis, het erfgoed of de actualiteit van ons land. In onze galerij brengen meer dan 200 voorwerpen België gisteren en vandaag weer tot leven.

Als centrum voor democratie wil het BELvue historisch bewustzijn en burgerschapscompetenties ontwikkelen. Binnen onze educatieve dienst ontwikkelen gedetacheerde leerkrachten en pedagogen activiteiten rond thema’s als democratie, burgerschap, geschiedenis en rechtvaardigheid.

Het BELvue wil er zijn voor iedereen: scholen, (toekomstige) leerkrachten, verengingen van jongeren, gezinnen, senioren, personen met een beperking, Daarom zijn onze activiteiten gratis of is de prijs zeer democratisch.
 • In hartje Brussel, naast het Koninklijk Paleis, nabij Centraal station, Naamse Poort, Park en Zavel.
 • Parc (1, 5) Trône , Porte de Namur (2, 6)
 • 92, 93 (Royale, Palais)

Het BELvue is een museum over ons vlakke land, maar dat niet alleen! Het is ook een centrum voor democratie, met tal van permanente en tijdelijke evenementen. En meer dan 200 voorwerpen uit het verleden en het heden van België. Beleef een 100% Belgisch dagje uit met de NMBS.

------------------------

Beleef deze erfgoedescapade per trein aan een democratische prijs: koop je tickets voor de BELvue en krijg 50% korting met het Discovery Ticket!

 

Koop je e-ticket op https://www.belvue.be/ en voeg een gratis Discovery Ticket voucher toe aan je winkelmandje.

Zoek de Discovery Ticket code op je BELvue e-ticket: het is een code van 16 tekens.

Bestel je Discovery Ticket hier.

Print je Discovery Ticket uit of laat de PDF op je smartphone zien wanneer je incheckt in de trein.

Geniet van je reis naar BELvue!

Profiteer van de Discovery Ticket aanbieding!
 • Uurrooster

  01/09/2021 - 31/08/2026: * maandag: gesloten * dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: van 09:30 tot 17:00 * zaterdag en zondag: van 10:30 tot 18:00

HET BELVUE MUSEUM DAT TOT BIJ JOU KOMT. BELvue op wieltjes bestaat uit vier koffers gevuld met historische en hedendaagse objecten om in groep rond te werken. Elk object zorgt voor gesprekstof of roept herinneringen op. Ieder object inspireert en brengt mensen samen aan de hand van diverse verhalen. De koffers hebben als doel om mensen dichter bij elkaar te brengen door te luisteren naar elkaar, te delen met elkaar, te leren van elkaar… Iedere koffer heeft een eigen thema en doelgroep: “Eerder vintage, modern of retro?”: een koffer met een intergenerationele inhoud die gesprekken aanmoedigt tussen jong en oud, buiten de schoolcontext. Deze koffer is gericht op personen van 7 tot 99 jaar, families, woon- en zorgcentra, jongerencentra, jeugdbewegingen... “België voor beginners”: een koffer die voor nieuwe Belgen kan dienen als vertrekpunt om meerdere Belgische klassiekers, favorieten en uitvindingen te ontdekken. Deze koffer is ook gericht op anderstaligen die Frans (FLE, DASPA) of Nederlands (NT2, OKAN) leren. "Verhalen van hier en van ver”: een geschikte koffer voor scholen die het thema ‘migratie’ willen ontdekken aan de hand van diverse verhalen over mensen met een migratieachtergrond. Deze koffer is gericht op klassen van het 5de leerjaar tot en met het 2de middelbaar. “Tijdscapsule”: een capsule die gebaseerd is op het concept van een herinneringsdoos en die senioren terug meeneemt in de tijd met behulp van alledaagse voorwerpen uit het verleden. Deze voorwerpen verwijzen onder meer naar vrije tijd, gezelschapsspelen, sport en muziek. De koffer is gericht op senioren, rusthuizen, woon- en zorgcentra, dagcentra,... Praktische Info Deze activiteiten worden zelfstandig uitgevoerd (zonder animator van het BELvue). De animatie wordt uitgevoerd door de persoon van uw keuze. Afmetingen van de koffers: handbagage (55x45x25cm) Duur van de animatie: 1u30-2u/koffer. Dit varieert naar gelang van de groep en het aantal uitgevoerde activiteiten. Voorbereiding van de animatie wordt ten zeerste aanbevolen. Alle documenten kunnen online worden gedownload. De huur is gratis, alleen de transportkosten zijn voor uw rekening. Reserveringen moeten ten minste twee weken op voorhand worden gemaakt.

 • Uurrooster

  03/01/2022 - 31/12/2026: * maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: van 09:30 tot 17:00 * zaterdag en zondag: gesloten

 • Prijs

  Groupe: 85,00 € - Normal: 75,00 €

De kinderen storten zich samen met een gids in een zoektocht door België en zijn geschiedenis. Rollenspellen, tekeningen, uit te voeren missies, kortom de kinderen zijn de acteurs van het bezoek. Het bezoek is aangepast volgens de doelen en eindtermen van elk leerjaar. 4de leerjaar: Stemmen en vluchten! In een democratie bepalen de inwoners van een land zelf wat er in hun land gebeurt. Samen gaan we op zoek naar de betekenis van het woordje democratie. En wie van jullie ontdekt de overeenkomsten en de verschillen tussen: ‘Ik vertrek’ en ‘Zij vertrokken’? Spelenderwijs maken we kennis met democratie, migratie en immigratie. 5de leerjaar: Ben je wel als je wel vaart? Welvaart is wat kunnen we kopen van ons geld. Wie heeft ooit al gehoord over moedertje België is een verzorgingsstaat? In deze ontdekkingstocht gaan we dieper in op de betekenis van welvaart en solidariteit. 6de leerjaar: Groot worden Wat denk jij: zijn verschillende meningen belangrijk? En wat zou je doen je als je sommige dingen niet alleen kunt oplossen in België? Een interactieve zoektocht naar de waarde van het pluralisme en van Europa. Reservatie Contacteer Korei: T: + 32 2 380 22 09 - info@korei.be

 • Prijs

  Normal: 0,00 €

Elke woensdag vanaf 14.00 uur is het BELvue museum gratis toegankelijk. Een goede gelegenheid om kennis te maken met de spelparcours voor kinderen (vanaf 3 jaar - €1/kind), om een geleid bezoek te boeken of gebruik te maken van de audioguide! Of kom gewoon eens een kijkje nemen!

 • Prijs

  Groupe: 140,00 €

Vanaf einde jaren 40 hebben de Italianen een rol gespeeld in onze geschiedenis en ons alledaags leven, en niet uitsluitend met pasta en Chianti!… In samenwerking met het BELvue museum biedt E-Guides een stadswandeling door Brussel aan, inclusief 2 zalen uit het museum, die deze immigratie toelicht en de inbreng van al of niet bekende Italianen toont. Praktische Info Voor elk publiek Wandeltocht Prijs: 140€ + 2€/p (bezoek van 2 zalen van het BELvue museum) Duur: 3u max. Startplaats: BELvue museum of Beurs (overeen te komen) Eindplaats: Beurs of BELvue museum (overeen te komen) Info en reservatie via E-Guides : +32 (0) 499 21 39 85, info@e-guides.be

 • Prijs

  Normal: 10,00 €

Deze zomer heropent het BELvue bij wijze van uitzondering zijn dak voor het publiek. Geniet van een van de mooiste uitzichten van Brussel, vanaf het dak van het museum. De gidsen nemen u mee op een historische, architecturale en hedendaagse reis. Na het bezoek zullen het BELvue, de prachtige gebouwen die deze omringen, het Park van Brussel en hun kleine en grote verhalen voor u geen geheimen meer hebben. De bezoeken worden in kleine groepen van maximaal 6 personen georganiseerd. Om veiligheidsredenen worden kinderen pas toegelaten vanaf 13 jaar.  Opgelet: Om optimaal van deze unieke rondleiding te kunnen genieten en om beschadiging van het dak te voorkomen, vragen we u platte, comfortabele schoenen (zoals sneakers) met rubberen zolen (geen hakken) te dragen, en kleren waarmee u gemakkelijk over sommige hindernissen kunt stappen. Om op het dak te komen, moet u een paar trappen op en stevig op uw voeten staan.

 • Prijs

  Enfants: 8,00 € - Article 27: 1,25 €

Geniet van de zomervakantie in het museum! Maak je eigen reisdagboek met je herinneringen aan België. Ga op avontuur door het museum met onze gids, neem foto's en verzamel leuke anekdotes om na te vertellen. Ga op ontdekking in alle hoeken en gaten en ontdek unieke en verrassende verhalen, prachtige kunstwerken en fascinerende historische voorwerpen. Dan ga je creatief aan de slag om een schitterend reisdagboek te maken van je favoriete momenten.