Museum voor militaire geschiedenis

Het museum ligt op enkele stappen van de grote markt en nodigt u uit voor een tocht doorheen de militaire geschiedenis van Doornik en omgeving van 1100 tot 1945.

- Van de Franse Revolutie en het Keizerrijk tot België -
Op de benedenverdieping bevindt zich een rijke verzameling wapens, uniformen en uitrustingen uit de tijd van de Revolutie en het Keizerrijk, de Nederlandse periode en de Belgische periode. Daarbij ligt het accent op de regimenten die gelegerd waren in de stad (kurassiers, lansiers, jagers te paard en te voet, artillerie, enz.) tot 1914.

- Een stad getekend door twee wereldconflicten in de 20e eeuw -
Boven ontdekt u de belangrijkste gebeurtenissen van de 2 wereldoorlogen in de regio: de slag van 24 augustus 1914 (verdediging van de stad door de Franse troepen) en de Slag aan de Schelde (offensief ingezet door Britse troepen), het bombardement van Doornik, de Slag om de Schelde in mei 1940, en de Bevrijding in september 1944.

- Een versterkte stad -
Een zaal is nu gewijd aan de evolutie van de stadsversterkingen en de belegeringen die de stad onderging onder Eduard III in 1340, Hendrik VIII in 1513, Lodewijk XIV in 1667, Marlborough in 1709, Lodewijk XV in 1745 en de slag van Fontenoy.