Museum voor Schone Kunsten

Reviews
4,2/5 (526 Google reviews)
Het enige museum dat door de grote architect Victor Horta werd ontworpen, is het Museum voor Schone Kunsten van Doornik. Het museum zal binnenkort een ware metamorfose ondergaan en een belangrijke fase aanvangen van talrijke renovaties en uitbreidingen.

Het gebouw biedt een interessante kijk en transitie aan gaande van Art Nouveau tot het modernisme dat geïnspireerd werd door de « Art déco ». Het gebouw is zonder enige twijfel één van de eerste prototypes van een modern museum met internationale uitstraling en faam.

Met werken van grote kunstenaars zoals Ensor, Fantin-Latour, Manet, Monet, Seurat, Van Gogh, Toulouse- Lautrec of Van der Weyden, is haar collectie erkend als één van de belangrijkste van België.

In afwachting van de werken die aanvangen in 2024 , vertrekken we ondertussen vanuit een andere invalshoek en vanuit bredere themata om zo kunstenaars en meesterwerken te (her)ontdekken. De conservators stelden ons sinds 2020 een cycli van tentoonstellingen voor met het oog op reizende, mobiele tentoonstellingen en een nieuwe kijk op het belangrijkste te ontdekken erfgoed.

À Tournai, le musée des Beaux-Arts vous invite à découvrir Rémy Hans. Les bleus du temps, un regard incisif et poétique sur l’œuvre d’Horta.

Une oeuvre hommage à Victor Horta

Lauréat du Prix du Hainaut 2020, Rémy Hans offre une vaste installation in situ dans l’atrium des Beaux-Arts de Tournai qui pose un regard inédit sur l'oeuvre de son architecte, Victor Horta.

Les esquisses du jeune artiste hennuyer, aux traits bleus évanescents, rappellent les cyanotypes ou bleus d’architectes.

Une rencontre artistique qui clôt un chapitre important de l’histoire du musée tournaisien.