Museum voor schone kunsten

Reviews
4,2/5 (340 Google reviews)
Het Museum voor Schone Kunsten van Doornik is uitzonderlijk, enerzijds door zijn architectuur, anderzijds door zijn belangrijke kunstverzameling en een uitzonderlijk erfgoed.

- Meesterwerken uit de verzamelingen van het museum -

Het museum voor Schone Kunsten beschikt over een verzameling moderne kunstwerken van de Brusselse mecenas Henri Van Custem en bezit de enige twee in
België tentoongestelde werken van Manet.

De tentoongestelde schilderijen en beeldhouwwerken gaan van de Vlaamse primitieven (Campin, van der Weyden, Bruegel, enz.) tot hedendaagse kunstenaars.

De 17e en 18e eeuw worden vertegenwoordigd door Rubens, Jordaens, Snyders, Watteau...

Ook impressionistische kunstwerken zijn er te bewonderen dankzij de werken van Manet, Monet, Seurat en
Van Gogh.

Een belangrijke plaats wordt gegeven aan Belgische kunstenaars (Ensor, Claus, de Braekeleer, enz.) en kunstenaars uit Doornik (Rogier van der Weyden, Gallait, Pion, Dumoulin ...).

- Het enige museum ontworpen door Victor Horta -
(1908-1928).

Dit is het enige museum dat ooit door de architect Victor Horta (1907-1928) is ontworpen. Het werd oorspronkelijk ontworpen in de vorm van een 'schildpad' en vormt een intrigerend voorbeeld van de overgang tussen art nouveau en de modernistische 'art deco'.

Het museum was zijn tijd vooruit (ingehuldigd in 1928, hoewel de eerste ontwerpen dateren van 1907) en is zonder twijfel één van de eerste prototypes van een 'modern' museum ter wereld.

Deux spectaculaires statues de Rik Wouters, sculpteur et peintre fauviste belge du XXe s, sont exposées au Musée des Beaux-Arts de Tournai jusqu'au 12 septembre 2021.

Les deux œuvres en bronze de l'artiste Rik Wouters (Malines, 1882 – Amsterdam, 1916) révèlent deux instants, deux humeurs ambivalentes de la nature humaine. Dans l'atrium de sculpture du musée, venez admirer :

  • La Folle Danseuse (1912)
  • Les Soucis domestiques (1914)

La présentation de ces deux sculptures, prêtée par Belfius Art Collection, est l'occasion pour le Musée des Beaux-Arts de Tournai de poser un regard critique sur les nombreuses représentations de femmes dans les collections : Nel, Carmen, Marthe, Pénélope, Vénus, Suzanne, Madeleine...

Un parcours jalonné de figures féminines, réelles ou allégoriques, à voir absolument !