Museum voor Schone Kunsten Charleroi

De collectie van het Museum voor Schone Kunsten omvat o.a. werk van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw en vertelt niet alleen het verhaal van Charleroi en Wallonië, maar schept ook een beeld van België als geheel. Daarnaast herbergt het museum werken die de belangrijke stromingen vertegenwoordigen uit de nationale en internationale kunstgeschiedenis zoals neoclassicisme, romantiek, oriëntalisme, realisme, neo- en post-impressionisme, abstracte kunst en surrealisme, enz.

Parallel aan de permanente collecties organiseert het museum ook tijdelijke exposities rondom verschillende thema's.

Het Museum voor Schone Kunsten in Charleroi viert de 100e verjaardag van Uitgeverij Dupuis met een tentoonstelling gewijd aan de emblematische creaties van dit vlaggenschip uit Charleroi: De Smurfen, Guust Flater, Robbedoes en Kwabbernoot, Marsupilami, Largo Winch, Natasja de luchtstewardess, Yoko Tsuno, Kid Paddle, de Blauwbloezen... en nog veel meer.

De tentoonstelling zit vol verrassingen en belicht de relatie tussen strips, hedendaagse kunst en de industriële context van de regio Charleroi. Het is ook een eerbetoon aan de anciens, gecombineerd met de mogelijkheden van tekenen in virtuele realiteit.

Dit evenement is een gelegenheid voor de stad om de 100e verjaardag van het bedrijf Dupuis, dat de naam en de artistieke reputatie van Charleroi internationaal heeft doen schitteren, op een vrolijke, provocerende manier te vieren door geavanceerde technologieën te combineren met een hedendaagse museografie.

Onuitgegeven historische documenten en zelden tentoongestelde originele tekeningen, ondertekend door de meest prestigieuze auteurs, worden tentoongesteld. De tentoonstelling neemt je mee op reis door de grote reeksen die de uitgeverij beroemd hebben gemaakt, door de geheimen van de creatie, de kwaliteit die de lezers al generaties lang boeit... Rijkdom, durf, creativiteit, een getekende en gescripte reis... Niet te missen!

Het Festival bisARTS in Charleroi tovert om de twee jaar de straten van de stad om tot het theater van anticonformistische en intrigerende voorstellingen.

Het festival bisARTS biedt al sinds 1993 een transdisciplinair aanbod dat de rijkdommen, kwetsbaarheid, fantasie en gekheid van de mens eer aandoet.

Het programma

  • Circusacts
  • Video
  • Muziek
  • Dans

Een must-see in Charleroi!