Museum voor Schone Kunsten Charleroi

De collectie van het museum, gevestigd in de prachtige gerenoveerde ruimte van de voormalige stallen van de rijkswachtkazerne, bestaat uit werken van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw en vertelt niet alleen het verhaal van Charleroi en Wallonië, maar schept ook een beeld van België als geheel. Daarnaast herbergt het museum werken die de belangrijke stromingen vertegenwoordigen uit de nationale en internationale kunstgeschiedenis zoals neoclassicisme, romantiek, oriëntalisme, realisme, neo- en post-impressionisme, abstracte kunst en surrealisme, enz.

Parallel aan de permanente collecties organiseert het museum ook tijdelijke exposities rondom verschillende thema's.

Het Festival bisARTS in Charleroi tovert om de twee jaar de straten van de stad om tot het theater van anticonformistische en intrigerende voorstellingen.

Het festival bisARTS biedt al sinds 1993 een transdisciplinair aanbod dat de rijkdommen, kwetsbaarheid, fantasie en gekheid van de mens eer aandoet.

Het programma

  • Circusacts
  • Video
  • Muziek
  • Dans

Een must-see in Charleroi!

In het Museum voor Schone Kunsten in Charleroi kijkt de tijdelijke tentoonstelling Le sport, tout un art! naar sport in de kunst en in de stad Charleroi. Een thema dat het grote publiek vanaf eind november kan ontdekken.

Sport in het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi

Via een vakoverschrijdende aanpak geeft de tentoonstelling een overzicht van sport als artistiek en historisch onderwerp in een regio.

Het doel van de tentoonstelling is het belichten van het thema sport, een bron van uitdaging voor veel kunstenaars over de hele wereld, behorend tot verschillende artistieke stromingen.

De nadruk wordt ook gelegd op het economische, sociale en politieke leven dat deze artistieke productie heeft beïnvloed. De tentoonstelling biedt ook een inzicht in de sportgeschiedenis van Charleroi vanaf het einde van de 19e eeuw tot nu.

Een unieke ontmoeting met de stad Charleroi en wat haar drijft.