BPS22 Kunstmuseum van de Provincie Henegouwen

Reviews
4,2/5 (372 Google reviews)
Het BPS22 is een kunstmuseum dat wil bijdragen tot kritisch denken.

Het organiseert tentoonstellingen die de verbanden tussen kunst, macht en maatschappij exploreren. Het onderscheidt zich ook door mediatieacties die aangepast zijn aan alle soorten publiek.

Het BPS22 bevindt zich in een voormalige industriële hal uit 1911, opgetrokken in glas en ijzer.
  • Toegang via de rue Fagnart of rue Lebeau. Parkeren langs de Boulevard Solvay (toegang via rue Lebeau) of op het nabijgelegen Place du Manège of de parking van Charleroi Expo.
Reserveer rechtstreeks

De Italiaanse kunstenaar Pietro Fortuna sluit zijn Glory tentoonstellingscyclus af in het Kunstenmuseum van de provincie Henegouwen, het BPS 22 in Charleroi. Een bloemlezing van de bekommernissen van de kunstenaar voor deze 5e en laatste halte in de stad Charleroi.

Wat mag je verwachten?

  • Het BPS22 presenteert de eerste grote solotentoonstelling in België van de Italiaanse kunstenaar Pietro Fortuna.
  • Hij woont sinds 2015 in Brussel en heeft zijn tentoonstelling in Charleroi opgevat als de afsluiting van de Glory-cyclus die sinds 2010 de wereld rondreist.  
  • In de museumruimte van BPS22 worden nieuwe werken getoond, zowel sculpturaal als muurschildering. 

Over Pietro Fortuna

Pietro Fortuna, geboren in 1950 in Rome, studeerde architectuur en filosofie, twee disciplines die nog steeds richting geven aan zijn artistieke praktijk. 

Het slotwoord voor een grote tentoonstelling, in Charleroi.

Het BPS22 organiseert de eerste tentoonstelling van Adrien Lucca, le Secret des couleurs, gewijd aan de visuele perceptie, het begrip en de interpretatie ervan aan de hand van door de kunstenaar gecreëerde objecten.

Over de kunstenaar

  • Sinds zijn begin heeft Adrien Lucca (FR, 1983) een oeuvre ontwikkeld dat gericht is op het verkennen van de visuele perceptie, met behulp van een specifieke methode op het snijvlak van kunst en wetenschap.
  • Hoewel hij beeldende kunst studeerde aan de École de Recherche Graphique in Brussel, analyseert en beoefent hij als autodidact de wetenschappen (wiskunde, fysica, colorimetrie, informatica) om de schilderkunst via het licht opnieuw te bekijken.

Immersieve en zintuiglijke ervaring  

  • Voor zijn eerste solotentoonstelling in een museum presenteert Adrien Lucca een grote immersieve installatie waarin je geconfronteerd wordt met de grenzen van zijn eigen zintuiglijke waarneming.
  • Op de eerste verdieping stelt de kunstenaar, naast sculpturale werken, modellen en stalen gebaseerd op zijn meest recente onderzoek, ook oudere werken tentoon die je zijn carrière sinds 2011 laten ontdekken.

Een originele artistieke ervaring die je eerder moet beleven en voelen dan ontdekken in Charleroi.