Napoleon's Laatste Hoofdkwartier

 • erkende toeristische attractie
 • Wallonië Kwaliteitsbestemming
 • velo
 • Autoparking
 • Busparking
  3 plaatsen
 • Maestro
 • Bus 365A (Bruxelles Midi / Charleroi Sud. Arrêt "Genappe Dernier QG"
Het laatste Hoofdkwartier van Napoleon is een museum open voor iedereen, gelegen op 4 km van de Heuvel met de Leeuw !

17 juni 1815. Het is bijna donker, er valt regen. De troepen van Napoleon zijn uitgeput. Ze voelen de aanwezigheid van de vijandelijke troepen. De keizer kondigt een staakt-het-vuren af en zijn adjudanten ontdekken een verlaten boerderij: de Hoeve van Le Caillou. De hoeve zou uiteindelijk het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon worden.

Deze oude hoeve, ingericht als museum, belicht in het bijzonder de gebeurtenissen die er zich in die bewuste nacht hebben afgespeeld, gesteund op talrijke getuigenissen uit civiele en militaire bronnen. Het was hier dat Napoleon zijn strategie en zijn aanvalsplannen bedacht. In een authentiek decor herbergt het museum voornamelijk voorwerpen van het Franse leger, waaronder een veldbed van Napoleon.

Het Laatste hoofdkwartier van Napoleon was reeds een historisch gebouw alvorens het een museum werd. De boerderij bezit namelijk een eigen geschiedenis, voorafgaand en navolgend aan de napoleontische periode. Bovendien zijn de boerderij, haar aanhorigheden en haar uiterlijk als historisch monument geklasseerd.

Het museum is ook toegankelijk voor PBM, slechthorenden (visiogids in gebarentaal) en mensen met een visuele beperking.
 • Gratis parkeergelegenheid voor bussen, auto's en fietsen is beschikbaar voor bezoekers. Bus 365A (Brussel-Charleroi) zet de bezoekers af op 5 meter van het museum (halte "Genappe Dernier QG). Buiten het museum staan picknicktafels ter beschikking van de bezoekers (gratis). Een bezoek aan het museum kan worden aangevuld met een wandeling of fietstocht door het Genappe landschap.
 • Bus 365A (Bruxelles Midi / Charleroi Sud. Arrêt "Genappe Dernier QG"

Chasse aux oeufs en famille au Dernier Quartier Général de Napoléon, un haut lieu historique à Vieux-Genappe en Brabant wallon.

La Chasse au Napoléon, ce n'est autre qu'une amusante chasse aux oeufs dans le musée et ses extérieurs sous la forme d'un quizz.

Visite du musée 

À cette occasion, les enfants peuvent visiter le musée provincial dans une ambiance festive et familiale !

Cette ancienne fermette a hébergé l’empereur Napoléon et son état-major lors de la fameuse Bataille de Waterloo

Cadeaux à gagner   

 • A l'issue de la chasse, un bocal de chocolats provenant d’un chocolatier local sera offert à chaque enfant
 • Un concours donnera la possibilité aux participants de gagner 3 lots « sortie en famille ».

Un grand événement à vivre en famille ce printemps !