Reviews
4,7/5 (22 Google reviews)
MUMONS, Wetenschap, Kunst & Curiosa.

Het universitair museum UMONS ontvangt u het hele jaar door in de voormalige kapel van de Visitandines, een echt architecturaal pronkstuk en een plaats van wetenschappelijke verwondering in het centrum van de stad Bergen.

Zijn missie? Om je de sleutels te geven om de wereld te begrijpen. Zijn leidmotief? Wetenschap, kunst en nieuwsgierigheid!

Vanaf 23 oktober 2022 onthult het MUMONS zonder enige fanfare zijn nieuwe tentoonstelling "Vrijmetselarij, in alle discretie".

Vanaf 23 oktober nemen wij u mee achter de schermen van een discrete, maar niet geheime wereld! Mythes, legendes en mysteries die de vrijmetselaars eeuwenlang hebben omringd, zullen worden ontrafeld en blootgelegd. Nu je ogen verlicht zijn, zul je de Vrijmetselaars nooit meer op dezelfde manier zien.

Te zien tot 10 september 2023!

In Bergen lichten mythen, legenden en symbolen de sluier op van de vrijmetselarij en de vrijmetselaars. 

Wat mag je verwachten?

De tentoonstelling schetst het ontstaan van de vrijmetselarij van 1717 tot nu, met 2 verdiepingen vol met allerlei voorwerpen: 

  • modellen van vrijmetselaarsloges
  • gereedschap
  • schorten, kleding
  • diploma's
  • juwelen...

Waarden, interne organisatie, ceremonies, decorum en tempels worden besproken aan de hand van historische archieven, alledaagse voorwerpen, reconstructies en echte artistieke werken. Getuigenissen van vrijmetselaars, teleurgesteld of overtuigd, helpen de opmerkingen te nuanceren.

Een uitgelezen kans om de vrijmetselarij te ontdekken.