Léon Losseau (1869 - 1949) was een advocaat uit Bergen (Mons) die tegelijk bibliofiel, fotograaf en lid van tal van erudiete verenigingen was. Deze intellectueel verbouwde zijn woning zorvuldig tot art-nouveaujuweel, voorzien van alle comfort dat in die tijd beschikbaar was.

Vandaag worden voorbijgangers vaak geïntrigeerd door het rijkelijk versierde portaal van de burgerwoning. Weinigen vermoeden dat wanneer men de metalen deuren versierd met fuchsiamotieven opent, men terechtkomt in een poëtische tuin, bevolkt met orchideeën en blauweregen die men in elke plaats van het huis, van de vloer tot het plafond, zal terugvinden.

De woning dankt zijn bijzondere uitstraling aan het talent van de architecten, interieurinrichters en ambachtslui die geselecteerd werden door de eigenaar (Paul Saintenoy, Henri Sauvage, Emille Gallé enz.).

Ze was lange tijd gesloten, werd dan opgenomen op de lijst met Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonie en de Provincie Henegouwen startte een belangrijke restauratie.
  • Het Maison Losseau ligt in het hart van de stad Bergen (Mons), op een steenworp van het Mundaneum en de Grand Place. De woning is gemakkelijkk bereikbaar met het openbaar vervoer en bevindt zich op ongeveer 1 km van het station van Bergen.
Reserveer rechtstreeks

À Mons, la Maison Losseau organise une série de festivités dans le cadre de la Journée mondiale de l'Art Nouveau. Plongez dans cet univers enchanteur à travers des activités captivantes, conçues pour toutes celles et ceux qui aiment l'art et le design.

Atelier calligrammes

Laissez libre cours à votre créativité pour écrire et créer des formes uniques inspirées de l’esthétique de l’Art Nouveau. Explorez les courbes, les lignes organiques et les décors fleuris qui ont caractérisé ce mouvement artistique révolutionnaire de manière poétique et créative. Laissez-vous emporter par l’esprit innovant de l’époque.

  • Réservation obligatoire

Visites guidées

Découvrez l’harmonie entre les nouveaux matériaux de l’époque, tels que le verre, le béton et le fer, qui ont été intégrés de manière ingénieuse dans cette demeure emblématique de l’Art Nouveau. Laissez les guides expérimentés de la Maison Losseau vous guider à travers les pièces magnifiquement restaurées et plongez dans l’histoire fascinante de cette époque artistique.

  • Réservation vivement conseillée

Balade contée chez Léon

Les plus jeunes peuvent profiter d'une balade contée unique en son genre, dirigée par Débora Charles qui prévoit de transporter les enfants âgés de 5 à 10 ans dans un monde magique, où les contes se mêlent à l’Art Nouveau. 

  • Réservation obligatoire
  • Présence des parents requise

Vivez une journée d’inspiration, de créativité et de découverte à la Maison Losseau à Mons.

Deze zomer afspraak in de tuinen van het Maison Losseau: 4 weekenden vol feest om de terugkeer van Guinguette littéraire te vieren!

In 2015 werd Guinguette littéraire voor het eerst georganiseerd in Bergen, de culturele hoofdstad van Europa, om de Henegouwse literatuur en muziek in de kijker te zetten. En dat in de tuin van het Maison Losseau.

Het programma

Tijdens Guinguette littéraire zullen muzikanten, schrijvers, dichters, auteurs-componisten, slammers, dj's ... het podium betreden.

Het festival biedt je een artistiek, eclectisch en overkoepelend programma: van hiphop tot swing, van Franse liedjes, dance, rock en slam tot grote quizzen of andere blind tests, en van ontmoetingen tot boeiende debatten met auteurs en essayisten ... Er is voor ieder wat wils!

Ook de jongsten worden niet buitengesloten! In samenwerking met de Secteur Éducation permanente et Jeunesse van de provincie Henegouwen, organiseert het festival workshops en voorstellingen (over fotografie, graffiti, breakdance, regionale talen, verhalen en gedichten) voor hen. 

Praktische informatie

De toegang tot de tuinen van het Maison Losseau is gratis. Toch kan u de culturele sector steunen door een hapje of een drankje te kopen bij de vzw Les Amis de la Guinguette Littéraire. Daar kan u het volgende eten of drinken:

  • Ambachtelijke biertjes, kwaliteitsvolle wijn, limonade of andere sapjes uit de streek
  • Biologische en seizoensgebonden hapjes
  • Maaltijden tijdens etenstijd bij de foodtruck 'cuisine du monde'

Een niet te missen literair en muzikaal feest!