Maison Losseau

Léon Losseau (1869 - 1949) was een advocaat uit Bergen (Mons) die tegelijk bibliofiel, fotograaf en lid van tal van erudiete verenigingen was. Deze intellectueel verbouwde zijn woning zorvuldig tot art-nouveaujuweel, voorzien van alle comfort dat in die tijd beschikbaar was.

Vandaag worden voorbijgangers vaak geïntrigeerd door het rijkelijk versierde portaal van de burgerwoning. Weinigen vermoeden dat wanneer men de metalen deuren versierd met fuchsiamotieven opent, men terechtkomt in een poëtische tuin, bevolkt met orchideeën en blauweregen die men in elke plaats van het huis, van de vloer tot het plafond, zal terugvinden.

De woning dankt zijn bijzondere uitstraling aan het talent van de architecten, interieurinrichters en ambachtslui die geselecteerd werden door de eigenaar (Paul Saintenoy, Henri Sauvage, Emille Gallé enz.).

Ze was lange tijd gesloten, werd dan opgenomen op de lijst met Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonie en de Provincie Henegouwen startte een belangrijke restauratie.
  • Het Maison Losseau ligt in het hart van de stad Bergen (Mons), op een steenworp van het Mundaneum en de Grand Place. De woning is gemakkelijkk bereikbaar met het openbaar vervoer en bevindt zich op ongeveer 1 km van het station van Bergen.
Reserveer rechtstreeks