Léon Losseau (1869 - 1949) was een advocaat uit Bergen (Mons) die tegelijk bibliofiel, fotograaf en lid van tal van erudiete verenigingen was. Deze intellectueel verbouwde zijn woning zorvuldig tot art-nouveaujuweel, voorzien van alle comfort dat in die tijd beschikbaar was.

Vandaag worden voorbijgangers vaak geïntrigeerd door het rijkelijk versierde portaal van de burgerwoning. Weinigen vermoeden dat wanneer men de metalen deuren versierd met fuchsiamotieven opent, men terechtkomt in een poëtische tuin, bevolkt met orchideeën en blauweregen die men in elke plaats van het huis, van de vloer tot het plafond, zal terugvinden.

De woning dankt zijn bijzondere uitstraling aan het talent van de architecten, interieurinrichters en ambachtslui die geselecteerd werden door de eigenaar (Paul Saintenoy, Henri Sauvage, Emille Gallé enz.).

Ze was lange tijd gesloten, werd dan opgenomen op de lijst met Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonie en de Provincie Henegouwen startte een belangrijke restauratie.
  • Het Maison Losseau ligt in het hart van de stad Bergen (Mons), op een steenworp van het Mundaneum en de Grand Place. De woning is gemakkelijkk bereikbaar met het openbaar vervoer en bevindt zich op ongeveer 1 km van het station van Bergen.
Reserveer rechtstreeks

Het Maison Losseau in Bergen organiseert een reeks festiviteiten ter gelegenheid van de internationale dag van de art nouveau. Laat je onderdompelen in deze betoverende wereld via een reeks boeiende activiteiten voor iedereen die van kunst en design houdt.

Deze zomer afspraak in de tuinen van het Maison Losseau: 4 weekenden vol feest om de terugkeer van Guinguette littéraire te vieren!

In 2015 werd Guinguette littéraire voor het eerst georganiseerd in Bergen, de culturele hoofdstad van Europa, om de Henegouwse literatuur en muziek in de kijker te zetten. En dat in de tuin van het Maison Losseau.

Het programma

Tijdens Guinguette littéraire zullen muzikanten, schrijvers, dichters, auteurs-componisten, slammers, dj's ... het podium betreden.

Het festival biedt je een artistiek, eclectisch en overkoepelend programma: van hiphop tot swing, van Franse liedjes, dance, rock en slam tot grote quizzen of andere blind tests, en van ontmoetingen tot boeiende debatten met auteurs en essayisten ... Er is voor ieder wat wils!

Ook de jongsten worden niet buitengesloten! In samenwerking met de Secteur Éducation permanente et Jeunesse van de provincie Henegouwen, organiseert het festival workshops en voorstellingen (over fotografie, graffiti, breakdance, regionale talen, verhalen en gedichten) voor hen. 

Praktische informatie

De toegang tot de tuinen van het Maison Losseau is gratis. Toch kan u de culturele sector steunen door een hapje of een drankje te kopen bij de vzw Les Amis de la Guinguette Littéraire. Daar kan u het volgende eten of drinken:

  • Ambachtelijke biertjes, kwaliteitsvolle wijn, limonade of andere sapjes uit de streek
  • Biologische en seizoensgebonden hapjes
  • Maaltijden tijdens etenstijd bij de foodtruck 'cuisine du monde'

Een niet te missen literair en muzikaal feest!