Domein van de slag bij Waterloo 1815

 • erkende toeristische attractie
 • Wallonië Kwaliteitsbestemming
 • Autoparking
 • Busparking
  20 plaatsen
 • Maestro
Het nieuwe museum, dat in 2015 ondergronds werd gebouwd aan de voet van de Butte du Lion en in het hart van het slagveld, biedt een gepersonaliseerde bezoekervaring dankzij een bezoekapplicatie op de telefoon en talrijke digitale en interactieve toestellen.

Een reusachtig model van 33 m² met meer dan 10.000 figuren op schaal 1:72 geeft het slagveld realistisch weer

De rondleiding gaat verder door de grote galerij met meer dan 70 mannequins in uniform en door de schitterende film van Gérard Corbiau die in 4D audio surround wordt uitgezonden.

Het Domein ticket geeft u ook toegang tot het gigantische 1912 Panorama doek en de beroemde Lion's Mound.
U kunt ook de boerderij van Hougoumont bezoeken, waar op 18 juni 1815 de verschrikkelijke gevechten plaatsvonden. U ontdekt het verhaal aan de hand van een unieke multimediashow.

In het hoogseizoen, van april tot oktober, bieden soldaten in uniform vertier aan de voet van de heuvel: meerdere malen per dag geweerschieten, kanonvuur, soldatenschool en rondleidingen over het slagveld.
Een door paarden getrokken koets brengt de bezoekers naar de boerderij van Hougoumont waar onze boer en de dieren van de educatieve boerderij hen opwachten.
 • Met de wagen: RO afrit 25 • Met de trein: lijn Brussel-Charleroi, station Braine-l'Alleud

  Bus 365 vanuit het centrum van Brussel (lijn Brussel-Charleroi)
  Bus W vanuit het station Braine-l'Alleud

In Waals-Brabant viert het Domein van de Slag bij Waterloo 1815 de 50e verjaardag van de overwinning van ABBA op het Eurovisiesongfestival met een kleurrijke overzichtstentoonstelling: ABBA 1974-2024.

Terugblik in Waterloo

Met hun lied Waterloo bracht de Zweedse groep ABBA de stad onder de aandacht van de wereld, net zoals de laatste veldslag van keizer Napoleon.

Het Domein van de Slag bij Waterloo viert de 50e verjaardag van de triomf van het nummer op het Eurovisiesonfestival van 6 april 1974 met een retrospectieve tentoonstelling over deze popgiganten.

Met haar spectaculaire scenografie toont ABBA 1974-2024 de belangrijkste fases in de carrière van de 4 Zweden, van hun solodebuut in de jaren 60 tot hun historische terugkeer in 2021 met het concept ABBA Voyage.

De extravagante en kleurrijke kostuums van de groep, even beroemd als hun hits, nemen een ereplaats in de tentoonstelling in dankzij de Zwitserse stylist Richard Gyver, die een twintigtal van zijn creaties beschikbaar stelt, replica's van een aantal van deze fantastische podiumoutfits.

Er is ook een selectie van buitengewone voorwerpen te zien, uitgeleend door Belgische en buitenlandse verzamelaars.

Ontdek dit unieke evenement in Waterloo.

Op het Domein van de Slag bij Waterloo in 1815 spelen honderden figuranten de gevechten van 18 juni 1815 tijdens de Slag van Waterloo na.

Het publiek kan drie bivakkampen bezoeken:

Programma

Het Domein van de Slag bij Waterloo in 1815, het laatste hoofdkwartier van Napoleon en de Provincie Waals-Brabant slaan de handen in elkaar om je verschillende reconstructievoorstellingen aan te bieden:

 • humoristische sketches opgevoerd aan de voet van de Leeuw en aan de Hoeve van Hougoumont
 • lessen in het hanteren van de wapens gebruikt tijdens de slag van Waterloo
 • demonstratie van de verzorging van de gewonden en tentoonstelling van de chirurgische instrumenten van die periode, op Napoleons laatste hoofdkwartier
 • manoeuvresshow op de binnenplaats van de Hoeve van Hougoumont...

Een burgerdorp eert vergeten ambachten: enkele tientallen ambachtslieden uit die tijd stellen hun talenten en knowhow tentoon in de tuinen van de Leeuw.

Tot grote vreugde van de liefhebbers herontdekken de 're-enactors' meer dan 200 jaar later de handelingen van de soldaten. 

Lees meer over Waterloo 1815