Burcht van Montaigle

  • velo
  • Autoparking
  • Maestro
  • Honden toegelaten
De burcht van Montaigle bevindt zich op een rotshoogte die al bewoond was sinds de ijzertijd (5 eeuwen voor JC), aan de samenvloeiing van de Molignée en de Flavion.

Hij werd gebouwd in het begin van de 14e eeuw door de familie de Dampierre, door Guy de Namur, graaf van Vlaanderen en beroemd figuur uit de Guldensporenslag. (1302).De indrukwekkende burcht werd nadien de hoofdplaats van een baljuwschap van het graafschap.
Hij werd in 1554 vernield door de troepen van de Franse koning Henri II...

Van 1965 hebben vrijwilligers, bezorgd om de kritieke staat van de mooie geklasseerde ruïnes, hun hulp aangeboden aan de eigenaar om de site te valoriseren en te vrijwaren van verder verval.
Zo ontstond de vereniging "Les Amis de Montaigle". Haar initiatief heeft geleid tot een nieuwe techniek van versteviging, onder meer door het inspuiten van microbeton.

Het behoud en de valorisatie van deze romantische ruïnes genieten van de steun van het Waalse Gewest. Geklasseerde site en monument, opgenomen op de lijst met uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

Het Oudheidkundig museum (maquettes, aardewerk, lepels, dobbelstenen, kruisboogpijlen enz.) illustreert het dagelijkse leven tijdens de middeleeuwen.

Bezoekershandleiding voor volwassenen en kinderen - Handleiding ook beschikbaar in Braille.
  • E411, afrit 19 Spontin; richting Yvoir , dan richting Abbaye de Maredsous (N 971- Km7 - Vallei van de Molignée). Parking op 500 m, te voet naar de ingang.