Reviews
4,3/5 (86 Google reviews)
Het Musée Ianchelevici, gelegen op 50 kilometer van Brussel, tussen Bergen en Charleroi, in het hart van het Parc des Canaux et Châteaux, heeft een dubbele roeping.

Dit kleine dynamische museum is enerzijds gewijd aan de kunstenaar van Roemeense afkomst Idel Ianchelevici (1909-1994) en organiseert anderzijds tijdelijke tentoonstellingen over hedendaagse kunst.

Vijf zalen herbergen de belangrijkste collectie van Ianchelevici’s werken die ooit werd samengebracht.
Die collectie omvat onder meer beeldhouwwerken in marmer en steen (in taille directe ), bronzen beelden, originele gipsbeelden en tal van tekeningen. Het geheel is chronologisch opgebouwd en geeft een goede indruk van de eenheid in het werk van deze kunstenaar, toegespitst op de menselijke figuur.

De briljante beeldhouwer Ianchelevici liep school aan de Académie des Beaux-arts in Luik, behaalde er de grootste onderscheidingen en volgde steeds zijn eigen weg.

De eerste, expressionistische modellen van zijn beginperiode evolueren snel naar uitgezuiverde en verfijnde vormen. Vanaf 1940 hanteert Ianchelevici de methode van de 'taille directe' en komt hij als kunstenaar tot volle wasdom door de emoties en de technische beheersing die zijn werk uitstraalt. Zijn tekeningen worden gekenmerkt door de verbazingwekkende spaarzaamheid aan middelen waarmee ze tot leven komen.

In de grote zalen op de verdieping worden de tijdelijke tentoonstellingen opgetrokken.
  • E19/E42, afrit La Louvière, richting centrum stad, pijlen volgen.
    Per trein: op 5 min. loopafstand van het station van "La Louvière-centre".
Reserveer rechtstreeks