Keramis - Keramiekcentrum

Reviews
4,4/5 (242 Google reviews)
Museum en centrum voor kunst en creatie, gewijd aan keramiek. Keramis bevindt zich op de site van de oude faiencefabriek Boch Keramis in La Louvière. De hedendaagse en gedurfde architectuur omsluit een oud, als monument geklasseerd gebouw met drie reuzengrote flessenovens, de laaste exemplaren van hun soort in België.

Boch productie: het museum bezit een bijzondere verzameling faiences uit de 19e en 20e eeuw van de fabriek Boch Keramis, een gewezen parel van de Belgische industrie. Uitzonderlijke creaties uit de kunstateliers, zoals de vazen van Charles Catteau, staan er tentoon naast stukken uit het dagelijkse leven. In de opslagplaats die toegankelijk is voor het publiek, toont een scenografisch parcours de fabricatietechnieken van industriële faiences.

Hedendaagse keramiek: Keramis exposeert ook een belangrijke verzameling keramiek van kunstenaars die representatief zijn voor de 2e helft van de 20e eeuw. Hun creaties weerspiegelen een volwaardig en nieuw aspect van de Belgische kunst. Deze verzameling wordt verder uitgebreid met aankopen van werk van internationale hedendaagse kunstenaars.

Exposities: ieder jaar verkent Keramis de wereld van de keramiek met verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Naast retrospectieve exposities van historische figuren, besteedt Keramis een groot deel van zijn programma aan collectieve en individuele tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.

Kunst en creatie: Keramis heeft ook een onderzoeks- en creatieatelier. De ontdekking en het begrip van de technieken laat een beter inzicht toe op de oude en hedendaagse tentoongestelde werken. Het atelier biedt technische bijstand aan de aldaar verblijvende kunstenaars uit andere edisciplines dan de keramiek (design, graphische kunsten enz).

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.
  • 1 Place des Fours Bouteilles (GPS : Boulevard des Droits de l'Homme) in 7100 La Louvière.

    Breedtegraad: 50,47819 (50° 28' 41,49? N). Lengtegraad: 4,1832 (4° 10' 59,54? E).
    Op 40 min van Brussel / rechtover het station van La Louvière-Centre (gratis parking).
Reserveer rechtstreeks

Keramis presenteert een tentoonstelling gewijd aan de Belgische kunstenaar-ontwerper Hugo Meert. In La Louvière, van 20 maart tot 7 november 2021.

Wie is Hugo Meert?

Hugo Meert is hoogleraar keramiek aan de Academie van Charleroi. Zijn werk werd meermaals bekroond.

Zijn creaties, vaak zeer herkenbaar, zijn het resultaat van zijn nadenken over functionaliteit, esthetiek en design. Zijn verhalende objecten strikken het publiek door hun aantrekkelijke schoonheid.

Er zit iets heel Belgisch in het werk van Hugo Meert: een dosis surrealisme en bescheiden humor.

Wat is er te zien op de tentoonstelling?

Keramis heeft twee werken van de keramist in zijn collectie:

  • B.C. Hammer, een vergulde aardewerken hamer die het katholicisme en communisme omzeilt.
  • Fuck-T, een theepot die verontrust door de confrontatie aan te gaan met de finesse van thee en de rivaliteit van menselijke relaties.

In 2018 kwam Hugo Meert naar het Atelier van Keramis om een serieobject te creëren: Cool Coal, herbruikbare keramische ijsblokjes in de vorm van stukjes steenkool.

Voor de tentoonstelling 'Unbreakable' zal zijn werk worden uitvergroot door een unieke scenografie van de Belgische ontwerper Davy Grosemans.

Keramis organiseert een tentoonstelling gewijd aan de Belgische architect-schilder Jean Glibert. In La Louvière, van 20 maart tot 20 juni 2021.

Wie is Jean Glibert?

Jean Glibert, opgeleid aan het Institut supérieur des arts décoratifs de La Cambre, is de auteur van een oeuvre dat bijna uitsluitend betrekking heeft op architectuur.

Zijn interventies zijn bijna overal in België te zien:

  • Place Saint-Lambert in Luik
  • Middelheimpark in Antwerpen
  • metrostation Bockstael in Brussel

Zijn band met Keramis

In 2015 werkt hij aan nieuwe betonnen volumes rond de twee overblijvende geklasseerde gebouwen van de voormalige Boch-fabriek die Keramis vormen.

Het door de kunstenaar bedachte motief is een soort camouflage die ook doet denken aan de barsten in een aardewerk.

Wat is er te zien op de tentoonstelling?

Ontdek zijn laatste creaties: schilderijen op groot formaat, voor het grootste deel gemaakt tijdens de opsluitingen.

Keramis verwelkomt een brocante van de Boch-productie. Verzamelaars en keramiekliefhebbers ontmoeten elkaar in La Louvière.

Boch staat bekend als het echte vlaggenschip van de Belgische aardewerkindustrie. Dit centrum van kunst, van hedendaagse architectuur, biedt een panorama van de geschiedenis en productie van keramiek van de Manufacture Boch door middel van een verrassende collectie.

Een speciale brocante

Met ditzelfde doel voor ogen zal in de expositieruimtes van Keramis, het Keramiekcetnrum van La Louvière, een brocante worden gehouden die exclusief voor deze productie is bestemd. 

De dag zal de ideale gelegenheid zijn om je servies aan te vullen of om eigenaar te worden van een stuk van de voormalige aardewerkfabriek van Royal Boch.