Keramis Keramiekcentrum

Reviews
4,4/5 (311 Google reviews)
Museum en centrum voor kunst en creatie, gewijd aan keramiek. Keramis bevindt zich op de site van de oude faiencefabriek Boch Keramis in La Louvière. De hedendaagse en gedurfde architectuur omsluit een oud, als monument geklasseerd gebouw met drie reuzengrote flessenovens, de laaste exemplaren van hun soort in België.

Boch productie: het museum bezit een bijzondere verzameling faiences uit de 19e en 20e eeuw van de fabriek Boch Keramis, een gewezen parel van de Belgische industrie. Uitzonderlijke creaties uit de kunstateliers, zoals de vazen van Charles Catteau, staan er tentoon naast stukken uit het dagelijkse leven. In de opslagplaats die toegankelijk is voor het publiek, toont een scenografisch parcours de fabricatietechnieken van industriële faiences.

Hedendaagse keramiek: Keramis exposeert ook een belangrijke verzameling keramiek van kunstenaars die representatief zijn voor de 2e helft van de 20e eeuw. Hun creaties weerspiegelen een volwaardig en nieuw aspect van de Belgische kunst. Deze verzameling wordt verder uitgebreid met aankopen van werk van internationale hedendaagse kunstenaars.

Exposities: ieder jaar verkent Keramis de wereld van de keramiek met verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Naast retrospectieve exposities van historische figuren, besteedt Keramis een groot deel van zijn programma aan collectieve en individuele tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.

Kunst en creatie: Keramis heeft ook een onderzoeks- en creatieatelier. De ontdekking en het begrip van de technieken laat een beter inzicht toe op de oude en hedendaagse tentoongestelde werken. Het atelier biedt technische bijstand aan de aldaar verblijvende kunstenaars uit andere edisciplines dan de keramiek (design, graphische kunsten enz).

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.
  • 1 Place des Fours Bouteilles (GPS : Boulevard des Droits de l'Homme) in 7100 La Louvière.

    Breedtegraad: 50,47819 (50° 28' 41,49? N). Lengtegraad: 4,1832 (4° 10' 59,54? E).
    Op 40 min van Brussel / rechtover het station van La Louvière-Centre (gratis parking).
Reserveer rechtstreeks

Du 21 mai 2022 au 8 janvier 2023 à La Louvière, Keramis présente pour la première fois rassemblés les 20 bols constituant les 2 éditions de la Treasure Bowl Collection, initiée par l’Académie Internationale de la Céramique (AIC).

À propos de l'exposition

« Treasure Bowl Collections I-II » est l’aboutissement d’une précieuse collaboration entre des artistes internationaux (10 pour chaque édition) et d’un et d'une curatrice, membres de l'Académie Internationale de la Céramique (AIC).

Pour imaginer les bols aujourd'hui exposés, les 10 artistes ont été cette fois confrontés à un ensemble de 18 céramiques empruntées aux collections de 2 musées belges : le Musée royal de Mariemont et Keramis.

Une collection unique dans la céramique contemporaine à découvrir jusqu'au 8 janvier 2023 à La Louvière.

 

 

Keramis verwelkomt een brocante van de Boch-productie. Verzamelaars en keramiekliefhebbers ontmoeten elkaar in La Louvière.

Boch staat bekend als het echte vlaggenschip van de Belgische aardewerkindustrie. Dit centrum van kunst, van hedendaagse architectuur, biedt een panorama van de geschiedenis en productie van keramiek van de Manufacture Boch door middel van een verrassende collectie.

Een speciale brocante

Met ditzelfde doel voor ogen zal in de expositieruimtes van Keramis, het Keramiekcetnrum van La Louvière, een brocante worden gehouden die exclusief voor deze productie is bestemd. 

De dag zal de ideale gelegenheid zijn om je servies aan te vullen of om eigenaar te worden van een stuk van de voormalige aardewerkfabriek van Royal Boch.