Keramis - Keramiekcentrum

Reviews
4,4/5 (276 Google reviews)
Museum en centrum voor kunst en creatie, gewijd aan keramiek. Keramis bevindt zich op de site van de oude faiencefabriek Boch Keramis in La Louvière. De hedendaagse en gedurfde architectuur omsluit een oud, als monument geklasseerd gebouw met drie reuzengrote flessenovens, de laaste exemplaren van hun soort in België.

Boch productie: het museum bezit een bijzondere verzameling faiences uit de 19e en 20e eeuw van de fabriek Boch Keramis, een gewezen parel van de Belgische industrie. Uitzonderlijke creaties uit de kunstateliers, zoals de vazen van Charles Catteau, staan er tentoon naast stukken uit het dagelijkse leven. In de opslagplaats die toegankelijk is voor het publiek, toont een scenografisch parcours de fabricatietechnieken van industriële faiences.

Hedendaagse keramiek: Keramis exposeert ook een belangrijke verzameling keramiek van kunstenaars die representatief zijn voor de 2e helft van de 20e eeuw. Hun creaties weerspiegelen een volwaardig en nieuw aspect van de Belgische kunst. Deze verzameling wordt verder uitgebreid met aankopen van werk van internationale hedendaagse kunstenaars.

Exposities: ieder jaar verkent Keramis de wereld van de keramiek met verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Naast retrospectieve exposities van historische figuren, besteedt Keramis een groot deel van zijn programma aan collectieve en individuele tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.

Kunst en creatie: Keramis heeft ook een onderzoeks- en creatieatelier. De ontdekking en het begrip van de technieken laat een beter inzicht toe op de oude en hedendaagse tentoongestelde werken. Het atelier biedt technische bijstand aan de aldaar verblijvende kunstenaars uit andere edisciplines dan de keramiek (design, graphische kunsten enz).

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.
 • 1 Place des Fours Bouteilles (GPS : Boulevard des Droits de l'Homme) in 7100 La Louvière.

  Breedtegraad: 50,47819 (50° 28' 41,49? N). Lengtegraad: 4,1832 (4° 10' 59,54? E).
  Op 40 min van Brussel / rechtover het station van La Louvière-Centre (gratis parking).
Reserveer rechtstreeks

Het Keramiekcentrum van La Louvière (Keramis) nodigt je uit om in de voetsporen te treden van de Boch-fabriek, die nog altijd stevig verankerd is in het hart van de Wolvenstad. Volg dit initiatieparcours van 26 juni tot 7 november 2021.

2 eeuwen geschiedenis

 • Het aardewerkimperium via mythische figuren zoals Charles Catteau, Anna Boch of Raymond-Henri Chevallier, en minder bekende kunstenaars die ook bijdroegen tot de faam van de fabriek. 
 • Videoverhalen van voormalige arbeiders en gastontwerpers over hun dagelijks leven in het hart van de fabriek. 
 • De afdeling sanitair van de fabriek zal worden geëerd door Jean-François Stach, een voormalige werknemer van Boch.
 • Werken van de fotografe Véronique Vercheval en de schrijver en regisseur Daniel Adam over de sociale bewegingen en de projecten die daaruit zijn voortgekomen. 
 • Informatiegids over de geselecteerde archieven, foto's en toneelstukken.

Een originele kijk op de geschiedenis van de aardewerkfabriek Boch

Van 4 december 2021 tot 13 maart 2022 nodigt het Keramisch Centrum van de Federatie Wallonië-Brussel je uit om de eerste grote solotentoonstelling van de Franse kunstenares Alice Lothon in La Louvière te ontdekken.

Over de kunstenares

Alice Lothon, afgestudeerd aan de Beaux-Arts de Paris en de enige keramiste die lid is van La Ruche, een kunstenaarsstad in het hart van de Montparnasse, is een kunstenares-plastica wier praktijk schommelt tussen collage en keramiek, het figuur en het schrift.

In 2019 nam ze voor het eerst deel aan de hedendaagse keramiekbeurs, C14-PARIS en won de Prix Résidence.

Over de tentoonstelling

Sinds het voorjaar van 2020 reist Alice Lothon heen en weer tussen La Ruche en Keramis om de tentoonstelling Grande Ourse vorm te geven. Voor deze tentoonstelling haalt Alice Lothon haar inspiratie uit:

 • de rijke collecties van het museum
 • Belgisch surrealisme
 • de tarot, een kaartspel met waarzeggerij en mystieke eigenschappen. Op deze manier wordt elke kaart van de tarot getransformeerd in een nuttig voorwerp.

Een cultureel evenement dat je deze winter niet mag missen in La Louvière.

Keramis verwelkomt een brocante van de Boch-productie. Verzamelaars en keramiekliefhebbers ontmoeten elkaar in La Louvière.

Boch staat bekend als het echte vlaggenschip van de Belgische aardewerkindustrie. Dit centrum van kunst, van hedendaagse architectuur, biedt een panorama van de geschiedenis en productie van keramiek van de Manufacture Boch door middel van een verrassende collectie.

Een speciale brocante

Met ditzelfde doel voor ogen zal in de expositieruimtes van Keramis, het Keramiekcetnrum van La Louvière, een brocante worden gehouden die exclusief voor deze productie is bestemd. 

De dag zal de ideale gelegenheid zijn om je servies aan te vullen of om eigenaar te worden van een stuk van de voormalige aardewerkfabriek van Royal Boch.