Gallo-Romeins Museum

Drie rivierboten van het Keltische type, de enige exemplaren in België van gerestaureerde Gallo-Romeinse boten, wachten op u in het Espace Gallo-Romain.

De prauw die uit één stuk hout werd vervaardigd en de twee rivieraken waarvan een in een geklimatiseerde en twee verdiepingen hoge vitrine van 340 m³ bewaard wordt, zijn de materiële getuigen van de activiteiten op onze rivieren in de Oudheid.

Een klank- en visuele animatie biedt u de gelegenheid een reis door de tijd te maken.

Schipper Rufus begeleidt de bezoeker en vertelt zijn verhaal en dat van de Gallo-Romeinen.
Van verdieping tot verdieping laat hij de aanlegsteigers weer tot leven komen, de vissers, het werk van de pottenbakkers, van de metaalbewerker, van de schoenmaker... 

U ontdekt het verleden op een plezante manier!
  • Ath, halverwege tussen Rijsel en Brussel.
Reserveer rechtstreeks

Oude kiezelstenen en edelstenen is een expo met twee luiken die je kan zien de Gallo-Romeinse ruimte van Ath en in het Stenenmuseum van Maffle, van 27 september 2020 tot 2 mei 2021.

Ontdek de steen, een grondstof die haar stempel gedrukt heeft op het erfgoed van deze streek en waarvan we graag de geschiedenis leren kennen.

Mozaïek, vloer of muurbekleding, de steen is een geweldige grondstof voor het inrichten van woningen, maar wordt ook graag gebruikt in de juwelensector.

Een grondstof met veel facetten

De steen was alomtegenwoordig in de Romeinse oudheid, in de mijnen en als archeologisch voorwerp. Bewonder:

  • grote kolomkapitelen
  • kleine intaglio's of ringsteen
  • de gebruikelijke slijpstenen
  • rijk marmer uit Carrare of Tunesië
  • gemeentes in zandsteen of smalt
  • heiligen (standbeelden of religieuze elementen)

Tweeluikige expo

Een gewoon ticket geeft je toegang tot zowel de twee luiken van de tentoonstelling als tot de permanente collectie van de twee musea.

Fan van oude stenen? Kom naar Ath!