Coudenbergpaleis

Een ondergrondse ontdekkingsreis in het paleis van Keizer Karel.

Ooit werd Brussel gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis. Keizer Karel en het kruim van de Europese adel verbleven er tussen de twaalfde en de achttiende eeuw. Tot het noodlot toesloeg en een brand het prachtige gebouw verwoestte. Vele resten bleven echter intact en verdwenen ... onder de grond.

Nu is het een betoverende archeologische site, een netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers.

Tijdens een bezoek ontdek je de hoofdgebouwen van het paleis en flaneer je door de Isabellastraat, die nu onder de grond ligt! In het museum van de Coudenberg, dat in het bovengrondse Hof van Hoogstraeten ondergebracht is, kan je de mooiste archeologische voorwerpen bewonderen die in de loop van de verschillende opgravingswerken op de Coudenbergsite werden ontdekt.
  • Trein: Centraal Station • Metro: Centraal Station, Park, Troon, Naamse Poort • Tram: 92, 93 (Koning, Paleizen) • Bus: 27, 38, 71, 95 (Koning) • Parking: Paleizenplein, Grote Zavel, parking Albertina (Stuiversstraat), Troonplein en Hertogstraat • Autocars: Parking in de Hertogstraat (maximaal 5 uur).
  • 1,5 Parc/Park

Brussel, 1521, terwijl een feest volop aan de gang is in het Coudenbergpaleis, overlijdt een belangrijk personage in bizarre omstandigheden. Eeuwen later dwalen de geesten van de feestvierders rond in de overblijfselen van het paleis. Is er die bewuste nacht misschien iets gebeurd dat het daglicht niet mocht zien? Durf jij af te dalen in de ruïnes van het paleis om de ware toedracht achter het mysterie te ontrafelen? De Murder Mystery Game is een teambuilding die zich afspeelt in de overblijfselen van het Coudenbergpaleis, in het hart van Brussel, onder het Koningsplein. Ontdek deze unieke plek terwijl je een fascinerend onderzoek voert vol wendingen en kleurrijke personages. Door de combinatie van reflectie, observatie en samenwerking is dit een ideale activiteit voor een teambuilding! Waar? In het Coudenbergpaleis, een archeologische site onder het Koningsplein in Brussel (ingang via Koningsplein 10). Wanneer? De activiteit kan gereserveerd worden op dinsdag en donderdag (uitgezonderd feestdagen) van 17u tot 20u30. Hoe? De deelnemers worden in groepen opgedeeld, elke 10 minuten vertrekt er een groepje. Na een briefing van de spelleider hebben ze 2u30 de tijd om de site te doorzoeken en de geheimen ervan te ontdekken! Om het mysterie op te lossen, moeten ze aanwijzingen en getuigenissen verzamelen. Deze zijn in de vorm QR-codes verspreid in de archeologische site. Hoeveel? - Minder dan 50 personen: Vaste prijs van €400 voor de privatisering van de site plus €20 per persoon - Vanaf 50 personen Vaste prijs van €600 voor de privatisering van de site plus €20 per persoon Beschikbaar in Nederlands, Frans en Engels. NL, FR en EN ondertitels zijn voorzien voor doven en slechthorenden. Info en reservatie: https://coudenberg.brussels/nl/bezoek-and-activiteiten/murder-mystery-teambuilding

  • Uurrooster

    13/10/2020 - 31/08/2021: * maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag: gesloten

Het is essentieel dat jongeren steeds meer bewust worden gemaakt van het belang om het erfgoed van hun stad te behouden. Hoe beter zij hun erfgoed kennen, hoe gemakkelijker het voor hen wordt om het zich toe te eigenen en op die manier hun plaats te vinden in het hart van onze multiculturele metropool. Daarom neemt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sinds 1998 deel aan het Internationaal Fotograǣisch Experiment met Monumenten, een project dat in 1992 in Catalonië werd opgestart in het kader van de Europese Open Monumentendagen. Deze wedstrijd richt zich tot alle Brusselse scholen en staat open voor alle afdelingen. Ook dit jaar kon het initiatief op veel belangstelling rekenen van leerkrachten en in onderwijskringen. Ondanks enkele weken van lockdown ontvingen we meer dan 400 foto’s uit 13 scholen. Met hun deelname aan deze editie 2020 hebben de leerlingen de kans gegrepen om het erfgoed van hun stad op een andere manier te benaderen. Door de lens van hun camera ontdekten ze elementen waaraan ze in het dagdagelijkse leven waarschijnlijk geen aandacht zouden besteden. Ontdek, de 25 foto’s die dit jaar geselecteerd werden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De tentoonstelling is toegankelijk bij een bezoek aan het Coudenbergpaleis.

  • Prijs

    Normal: 7,00 € - Enfants: 4,00 € - Senior: 6,00 € - Article 27: 1,25 €

Klein keizer Kareltje heeft jouw hulp nodig! Hij is de code om zijn schatkist te openen vergeten. In die schatkist zit iets heel speciaals: de ketting van de orde van het Gulden Vlies. Kareltje zoekt stoere ridders en prinsessen om de code te kraken. Durf jij mee op zoek te gaan in het ondergrondse paleis van de Coudenberg? Als je de schatkist kunt openen zal Kareltje je zeker belonen! Hoe gaat het in zijn werk? De kinderen krijgen een rugzakje met daarin de nodige hulpmiddelen om opdrachten op te lossen (een schatkaart, een kostuum, een puzzel, een zaklamp ...) Elke opdracht geeft een aanwijzing, iedere aanwijzing brengt de kinderen dichter bij de magische code. De kinderen moeten deze magische code vinden om de schatkist met de verloren ketting van het Gulden Vlies te openen. Op het einde van de zoektocht krijgen de kinderen een beloning. Praktische informatie Van dinsdag tot zondag – gesloten op maandag | Voor kinderen van 5 tot 8 jaar, vergezeld van een volwassene. Tarief activiteit: € 4 / kind (+ volwassene € 7, senior € 6). Article 27: € 1,25. Online reservatie verplicht. Bel + 32 (0)2 500 45 54 bij problemen. Tijdsduur : 1u/1u30