Atomium

HET SYMBOOL VAN BELGIË EN BRUSSEL.

Het Atomium, werd ontworpen en gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 en houdt het midden tussen beeldhouwkunst en architectuur. Het monument, dat een ijzeren eenheidscel (9 ijzeratomen) voorstelt die 165 miljard keer is vergroot, is met zijn unieke silhouet in de loop der tijden uitgegroeid tot het symbool van Brussel en België.

Van binnen biedt het Atomium niet alleen het mooiste uitzicht van Brussel, maar ook een verbazingwekkende en surrealistische tocht door de binnenruimtes en volumes, die alleen al een bezoek de moeite waard maakt.

Naast zijn indrukwekkende architectuur en erfgoedwaarde is het Atomium ook een culturele plek. Op dit moment worden bezoekers uitgenodigd om een permanente tentoonstelling over Expo 58 en twee tijdelijke tentoonstellingen ID – Symbol en View from my window te ontdekken.

> Het ticket voor het Atomium biedt ook automatisch toegang tot het Design Museum Brussels dat zich 150 m verderop bevindt.
 • • Ring afrit 8 
  • Metro: Heizel lijn 6 (tegenover Mini-Europe)
  • Metro: Heizel lijn 7 (tegenover Mini-Europe)
 • 6 Heysel / Heizel
 • 7 Heysel / Heizel
 • Uurrooster

  24/03/2022 - 29/05/2023: * maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag: van 10:00 tot 18:00

De Facebookgroep met 3 miljoen leden View from my window werd in maart 2020 opgestart door Barbara Duriau en verzamelt de uitzichten en getuigenissen, zowel intiem als collectief, van mensen in lockdown over de hele wereld. Het Atomium brengt vanaf 24 maart de tijdelijke tentoonstelling View from my window een selectie samen van meer dan 400 foto's uit de honderdduizenden beelden van deze Belgische success story met wereldwijde uitstraling. Van New York tot Moskou over Brussel, Sao Paulo of Darjeeling... Elke dag nemen de leden van deze wereldwijde 2.0 community een foto en delen ze hun zicht. De tentoonstelling "View from my window" vertaalt een menselijke ervaring en biedt een gevoelige en poëtische duik in de intimiteit van allen die deze zo bijzondere gebeurtenis hebben meegemaakt. De tentoonstelling die bestaat uit audiovisuele installaties, afdrukken, webcams en timelapses geeft een speelse toets aan het bezoek. Sober of adembenemend, elke foto wordt vergezeld van een eenvoudige legende of een krachtig levensverhaal. Met deze tentoonstelling is het Atomium verheugd haar ruimtes en haar uitzonderlijke uitzicht op de Belgische hoofdstad, de bakermat van Europa, ter beschikking te stellen aan een tentoonstelling gebaseerd op een menselijke ervaring en ontworpen als een krachtige uitnodiging om te delen en te reizen. Wanneer een deur zich sluit, gaan veel ramen open!

 • Prijs

  Normal: 29,40 € - Enfants: 18,70 € - Jeunes: 22,80 € - Etudiants: 22,80 €

Het Atomium, dat tussen 2004 en 2006 met groot nationaal enthousiasme werd gerenoveerd, is met meer dan 600.000 bezoekers per jaar de meest bezochte toeristische trekpleister van de Europese hoofdstad. Het bouwwerk dat Expo 58, waarvan het vlaggenschipgebouw was, niet zou overleven, is thans een kunstcentrum en het internationale symbool van Brussel en België. -Het gecombineerd ticket voor het Atomium biedt ook toegang tot Mini-Europe en het Design Museum Brussels dat zich 150 m verderop bevindt - Het gekochte ticket blijft geldig tussen 10.00 en 17.30 uur op de gekozen datum, ongeacht het tijdslot van de reservering. - Het tijdslot van reservering van het ticket laat geen voorrang toe in de wachtrij. - Tijdens vakantieperiodes kan de wachttijd langer zijn als gevolg van een hoger bezoekersaantal. Het dragen van een masker is niet verplicht, maar wordt in het monument wel sterk aanbevolen.

 • Prijs

  Normal: 30,00 €

In 2023 wordt de concertreeks ingeleid door de groep “Kind of Blue Tribute”: 6 muzikanten die een eerbetoon brengen aan het legendarische gelijknamige album van jazz-icoon Miles Davis. Op 17 augustus 1959 bracht trompettist Miles Davis het album "Kind of Blue" uit via Columbia Records. Een opname die tot op de dag van vandaag nog steeds beschouwd wordt als één van de belangrijkste albums in het werk van Miles Davis. Zo is “Kind of Blue” het best verkochte jazzalbum aller tijden, de eerste gouden plaat in de jazz, en wordt het erkend als een van de meest invloedrijke albums in de geschiedenis van de jazz. Met een vooruitziende blik, werd het album van Miles op hét perfecte moment uitgebracht. Waar aan de ene kant, zich een generatie muzikanten bevond die niet klaar was met de traditie, probeerden aan de andere kant avant-gardistische makers, met wisselend succes, nieuwe deuren te openen. Miles Davis, omringd door zijn gelijken, zou zich opnieuw onderscheiden door een nieuwe weg in te slaan, die van de modale jazz. Meer dan veertig jaar na de twee opnamesessies wordt deze plaat veruit beschouwd als een keerpunt in de geschiedenis van de jazz. Het was een afscheid van de dichte composities van die tijd, een terugkeer naar de melodie. Het voorstel om "Kind of Blue" te (her)presenteren is ontstaan uit de ontmoeting en de wil van 6 muzikanten om op hun eigen manier de geest van dit legendarische album voor te stellen. Hier geen arrogantie maar focus op het plezier om samen een muziek te spelen die niets van zijn frisheid en creativiteit heeft verloren. Praktische informatie: Zaterdag 18/02/2023 om 19u30 Atomium – Atomiumplein 1 – 1020 Brussel Tarief: €30 Tarief met diner in het Atomium Restaurant: €75 www.atomium.be