Atomium

HET SYMBOOL VAN BELGIË EN BRUSSEL.

Het Atomium, werd ontworpen en gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 en houdt het midden tussen beeldhouwkunst en architectuur. Het monument, dat een ijzerkristal (met 9 atomen) voorstelt die 165 miljard keer is vergroot, is met zijn unieke silhouet in de loop der tijden uitgegroeid tot het symbool van Brussel en België.
Het Atomium biedt niet alleen het mooiste uitzicht van Brussel, maar verrast haar bezoekers ook met permanente en tijdelijke tentoonstellingen en installaties waardoor het jaar na jaar steeds één van de belangrijkste bezienswaardigheden blijft in de hoofdstad van Europa.

DE MAGIE VAN DE ARCHITECTUUR, DE VREUGDE VAN DE CULTUUR

Permanent aanbod:
- een surrealistische wandeling door buizen en bollen
- het mooiste panorama (360°) van Brussel en omgeving (92 m)
- een panoramisch restaurant met een 100% Belgisch menu (95 m)
- een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw
- een winkel boordevol originele geschenken

Tijdelijk aanbod (2023)
- RESTART. Een digitale beleving die je onderdompelt in klank en licht.
- Ik heb de toekomst gezien - Ève Cadieux. Een fotografische installatie
die de overblijfselen van de wereldtentoonstellingen doorheen de
geschiedenis toont.
- het ticket voor het Atomium biedt ook automatisch toegang tot het
Design Museum Brussels dat zich 150 m verderop bevindt
 • • Ring afrit 8 
  • Metro: Heizel lijn 6 (tegenover Mini-Europe)
  • Metro: Heizel lijn 7 (tegenover Mini-Europe)
 • 6 Heysel / Heizel
 • 7 Heysel / Heizel

Het Atomium, een gigantisch kunstwerk dat werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958, stelt een ijzeren kristal voor dat 165 miljard keer werd vergroot. Mis deze belangrijke attractie in het hart van de hoofdstad, die een nationaal symbool is geworden, niet.

------------------------

Beleef deze Belgische escapade per trein aan een unieke prijs: koop je tickets voor het Atomium en krijg 50% korting met het Discovery Ticket!

 

Koop je e-ticket op https://www.atomium.be/home/Index en voeg een gratis Discovery Ticket voucher toe aan je winkelmandje.

Let op de code van het Discovery Ticket op je e-ticket voor het Atomium: het is een code van 16 tekens.

Bestel hier je Discovery Ticket.

Druk je Discovery Ticket af of toon de PDF op je smartphonescherm wanneer je incheckt in de trein.

Geniet van je reis naar het Atomium!

Profiteer van de Discovery Ticket aanbieding!
 • Uurrooster

  21/06/2023 - 30/06/2024: * maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag: van 10:00 tot 18:00

 • Prijs

  Normal: 16,00 € - Etudiants: 8,50 € - Seniors: 14,00 €

Vanaf 21 juni neemt Ève Cadieux, kunstenaar uit Québec, een bol in van het Atomium, de emblematische getuige van Expo 58, om haar visie te geven op wereldtentoonstellingen die hun sporen hebben nagelaten in Noord-Amerika en Europa. "Ik heb de toekomst gezien*": een fotografie-installatie, spiegel van een geïdealiseerde toekomst. Voor fotografe Ève Cadieux ontstond de fascinatie voor wereld- en internationale tentoonstellingen niet ver bij haar vandaan, in Montréal. In 1967, nog voor ze geboren werd, is haar vader een van de regelmatige bezoekers van deze internationale afspraak. Hij legt deze futuristisch geaccentueerde wereld vast op dia. Als kind geniet Cadieux van de anekdotes van haar ouders en heeft ze zelfs de kans om de overblijfselen van de wereldtentoonstelling te bezoeken. In 2015 in Sevilla, maakt ze de klik. Ze beslist om de overblijfselen van de wereldtentoonstelling die daar in 1992 werd gehouden te exploreren. Daar beseft ze dat haar fascinatie zowel 1967 als Montréal overtreft. Ze voelt de drang om een project op te starten dat ze al vele jaren voedt: op zoek gaan naar de architecturale hoogstandjes die de natuur heeft overgenomen, naar verlaten zones of verbannen of gereclasseerde paviljoenen. In haar artistieke benadering kiest Ève Cadieux voor twee werkwijzen en wordt ze een "archeoloog-kunstenaar": ofwel focust ze op het object dat drager is van de herinnering, ofwel richt ze haar blik op de plekken in transformatie. "Ik heb de toekomst gezien" gaat over het begrip van transitie. Bij elk gepland bezoek documenteert Ève Cadieux zich. Ze weet dat niets onveranderd blijft. Ze legt de plekken vast die initieel gedoemd zijn om ontmanteld te worden, eens de lichten gedoofd worden. De installatie van de kunstenaar is speciaal voor het Atomium ontworpen. Het gaat voor Cadieux niet om simpelweg foto's op te hangen aan de muren, maar om in dialoog te gaan met de architectuur van de plek. Dit alles in een scenografie die de eenheid van het licht en de kunstwerken in de verf zet. Tussen de overblijfselen van de wereldtentoonstellingen maakt het Atomium deel uit van de geprivilegieerden: dankzij een bewustwording van het erfgoed en een financiering van alle beslissingsniveaus in België, werd de afbraak vermeden en werd het Atomium grondig gerenoveerd in 2006. Resultaat: zo'n 650 000 bezoekers per jaar en de gelegenheid om van een onvergelijkbaar panorama van Brussel te genieten. Deze foto-installatie is ook een kans om de blik van Ève Cadieux zonder toegevingen te kruisen met een universeel fenomeen. * Vertaling van "I have seen the future", de slogan die op de pins stond van Futurama bij de wereldtentoonstelling in New York van 1939-1940.