MACS - Grand-Hornu

 • velo
 • Unesco
 • Autoparking
 • Busparking
  5 plaatsen
 • Maestro
Reviews
4,3/5 (27 Google reviews)
Het Museum voor Hedendaagse Kunsten van de Federatie Wallonië-Brussel (MACS), gelegen op de site van de voormalige steenkoolmijn van Le Grand-Hornu (UNESCO Werelderfgoed), opende zijn deuren in 2002. Samen met het Centrum voor Innovatie en Design (CID) vormt het een van de culturele polen die gericht zijn op diverse kunstdisciplines.

Naast het opbouwen van een collectie met meer dan 450 werken ontwikkelt het museum een uitgebreid tentoonstellingsprogramma met internationale uitstraling. Dit aanbod omvat zowel monografische (Tony Oursler, Anish Kapoor, Christian Boltanski, enz.) als thematische tentoonstellingen (Sisyphe, Le Jour se lève; S.F. [Art, science & fiction]; Rebel Rebel, Art + Rock, enz.).

Het MACS zet ook ambitieuze kunstenaarsresidenties op die uitmonden in de productie van werken die een link hebben met een belangrijke hoeksteen van de programmatie: het geheugen. Zo deed de Amerikaanse kunstenaar LaToya Ruby Frazier in 2017 een omvangrijk fotografisch onderzoek rond de geschiedenis van mijnwerkers van Le Grand-Hornu. In 2019 exploreerde de Nederlandse kunstenaar Fiona Tan de archieven van utopist Paul Otlet, die bewaard worden in het Mundaneum.

Bovendien schenkt het MACS bijzondere aandacht aan publieksbemiddeling en de uitgave van boeken en lithografieën.

Info : http://www.mac-s.be
 • Autosnelweg E19 (Brussel-Parijs) afrit 25
Reserveer rechtstreeks

De Franse kunstenaar Lionel Estève stelt zijn beeldhouwwerken tentoon in het Museum voor Hedendaagse Kunsten (MACS) in Grand-Hornu. Hij liet zich inspireren door de seizoenen. Je kan de tentoonstelling bezoeken in het najaar in een van de belangrijkste musea van Henegouwen.

Beeldhouwkunsttentoonstelling in de buurt van Bergen

Voor zijn tentoonstelling palmt Lionel Estève twee grote zalen, die in stevig contrast staan met elkaar, van het MACS in. En zo staat alles in het teken van tegenstellingen: droog en vochtig, warm en koud, licht en donker. Estève roept het natuurlandschap op door de afwisseling van dagen, seizoenen en weersomstandigheden.

Tijdens idyllische natuur- en stadswandelingen sprokkelde de kunstenaar stenen, planten, plastic, tule en heel wat andere voorwerpen. Hij bewerkte die in zijn atelier of op de locatie van de tentoonstelling.

De duizenden fijne, licht iriserende kabels in druppel- of traanvorm die overal verspreid zijn op de muren, creëren voor de bezoeker een immersieve ervaring die Lionel Estève specifiek voor het MACS heeft ontworpen. Emotie en perceptie komen hier samen.

Beleef deze herfst een poëtische ervaring in de Grand-Hornu.

De Duitse fotograaf Jochen Lempert stelt zijn natuurfoto's tentoon in het Museum voor Hedendaagse Kunsten (MACS) in Grand-Hornu, dicht bij Bergen. Je kan de tentoonstelling bezoeken in de herfst.

Tentoonstelling van natuurfoto's in de buurt van Bergen

Voor zijn eerste tentoonstelling in een Belgisch museum neemt Jochen Lempert vier zalen van het MACS in beslag. Hij heeft een oog voor compositie en inrichting.

Het eerste wat opvalt is de eenvoud van zijn apparatuur:

 • een 35mm-spiegelreflexcamera met normaal brandpunt
 • zelfgemaakte zwart-wit afdrukken
 • verschillende formaten barietpapier die de fotograaf aanbrengt op de witte muren zonder omlijsting
 • eenvoudige fotogrammen van bijvoorbeeld planten of dieren

Zijn werk, en de contrasten tussen vormen, tonen en onderwerpen nodigen je uit te bezinnen en te lezen.

Ontdek deze herfst de poëtische ecologie in Henegouwen.