MACS - Grand-Hornu

 • Wallonië Kwaliteitsbestemming
 • velo
 • Unesco
 • Autoparking
 • Busparking
  5 plaatsen
 • Maestro
Reviews
4,2/5 (738 Google reviews)
Het Museum voor Hedendaagse Kunsten van de Federatie Wallonië-Brussel (MACS), gelegen op de site van de voormalige steenkoolmijn van Le Grand-Hornu (UNESCO Werelderfgoed), opende zijn deuren in 2002. Samen met het Centrum voor Innovatie en Design (CID) vormt het een van de culturele polen die gericht zijn op diverse kunstdisciplines.

Naast het opbouwen van een collectie met meer dan 450 werken ontwikkelt het museum een uitgebreid tentoonstellingsprogramma met internationale uitstraling. Dit aanbod omvat zowel monografische (Tony Oursler, Anish Kapoor, Christian Boltanski, enz.) als thematische tentoonstellingen (Sisyphe, Le Jour se lève; S.F. [Art, science & fiction]; Rebel Rebel, Art + Rock, enz.).

Het MACS zet ook ambitieuze kunstenaarsresidenties op die uitmonden in de productie van werken die een link hebben met een belangrijke hoeksteen van de programmatie: het geheugen. Zo deed de Amerikaanse kunstenaar LaToya Ruby Frazier in 2017 een omvangrijk fotografisch onderzoek rond de geschiedenis van mijnwerkers van Le Grand-Hornu. In 2019 exploreerde de Nederlandse kunstenaar Fiona Tan de archieven van utopist Paul Otlet, die bewaard worden in het Mundaneum.

Bovendien schenkt het MACS bijzondere aandacht aan publieksbemiddeling en de uitgave van boeken en lithografieën.

Info : http://www.mac-s.be
 • Autosnelweg E19 (Brussel-Parijs) afrit 25
Reserveer rechtstreeks

In het MACS is een overzichtstentoonstelling te zien van Johan Muyle, een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van zijn generatie. Op de site van de Grand-Hornu, van 20 december 2020 tot 18 april 2021.

Wie is Johan Muyle?

Van zijn bescheiden assemblages tot zijn op maat gemaakte motorfietsen en zijn monumentale schilderijen is het werk van Johan Muyle gevoed door zijn vele ontmoetingen en samenwerkingen over de hele wereld.

Zijn geloof in een humanisme dat desondanks mishandeld wordt, groeit mee met de kennis, het geloof, de rituelen, de beeldtaal en de volksverhalen die hij ontdekt.

Door zijn werk stelt Johan Muyle ons vragen over de toestand van de wereld en de tegenstrijdigheden. Hij hekelt de menselijke ijdelheid, de barbaarsheid van regeringen en de hypocrisie van religies en de samenleving van het spektakel.

Hij viert ook de helden van de revolutie en het verzet.

Wat te zien op de tentoonstelling No room for regrets?

 • Emblematische beelden
 • Herziene installaties of installaties die nooit eerder in België werden getoond
 • Recente assemblages

De tentoonstelling is door de kunstenaar zelf opgevat als een meeslepende en interactieve reis door de belangrijkste periodes van zijn werk en in dialoog met de architectuur van het museum.

Een geweldige kans om deze bijzondere kunstenaar te ontdekken!