Grand-Hornu - CID

  • Unesco
  • Autoparking
  • Busparking
    10 plaatsen
  • Maestro
Reviews
4,3/5 (1159 Google reviews)
Ben je op zoek naar een unieke locatie? Een locatie die verleden, heden en toekomst combineert? Heb je behoefte aan vernieuwing? Dan is de Grand-Hornu site iets voor jou!

Grand-Hornu, dat sinds 2012 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een juweel van het 19e-eeuwse Europese industriële erfgoed. De neoklassieke architectuur weerspiegelt de welvaart en invloed van deze voormalige kolenmijn, die voornamelijk tussen 1816 en 1830 werd gebouwd.

Grand-Hornu ligt in het hart van de provincie Henegouwen, op een paar kilometer van de steden Bergen en Valenciennes, en is een van de mooiste locaties van de industriële revolutie. Grand-Hornu, een voormalig mijncomplex dat tussen 1810 en 1830 werd gebouwd door Henri De Gorge, een in Frankrijk geboren captain of industry, is een echt stadsproject, een uniek voorbeeld van functionele stedenbouw op het Europese continent aan het begin van de industriële revolutie.

Henri De Gorge wilde de mijnwerkers en hun gezinnen een aangename leefomgeving bieden en begon met de bouw van 450 huizen rond de site. Deze waren luxueus voor die tijd. Daarna volgden een school, een bibliotheek, een dispensarium, winkels, vrijetijdsvoorzieningen en plaatsen voor cultuur en ontspanning.

Elk gebouw had zijn eigen functie: het ingenieurshuis was het administratieve centrum van het bedrijf, op de vierkante binnenplaats stonden stallen en hooiwinkels en de grote binnenplaats was de belangrijkste doorgang door het hart van de werkplaats, maar ook de plaats waar de machines stonden (De Gorge was een van de eersten in België die locomotieven bouwde). Deze fascinerende man vond ook nieuwe winningstechnieken uit.

De mijn sloot in 1954. De site, die aanvankelijk in de vergetelheid was geraakt, werd in 1989 eigendom van de provincie Henegouwen.

Sindsdien herbergt de site twee musea: het CID - Centrum voor Innovatie en Design, en het MACS - Museum voor Hedendaagse Kunst.

Het CID wil hedendaags design promoten via een programma van tentoonstellingen en activiteiten die innovatie, experimenteel onderzoek en de opkomst van nieuwe thema's en onderzoekshorizonten op het gebied van design, architectuur en toegepaste kunsten in de kijker zetten.

Het Musée des Arts Contemporains (MACS) biedt een zo breed mogelijk publiek een overzicht van alle aspecten van de internationale hedendaagse kunst.

Met vijf of zes tentoonstellingen per jaar is de Grand-Hornu een internationaal uitstalraam voor hedendaagse cultuur geworden, in een adembenemende historische omgeving.
  • Autosnelweg E19 (Brussel/Parijs) afrit 25
Reserveer rechtstreeks